Връщането на хартиените бюлетини означава манипулация на изборите и кражби на гласове. Това каза на протеста срещу предложението да бъде върната хартиената бюлетина лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова. Протестиращите хвърляха протоколи от местните избори през 2019 г. пред задния вход на Народното събрание. 

Депутатите ще обсъдят връщането на хартиената бюлетина

Снимки: Тодор Пантилеев

Партиите в 48-ото Народно събрание нямат намерение да правят правителство или да се занимават с кризите в страната, смята Мая Манолова.

Провеждането на избори е част от националната сигурност на България, а с връщането на хартиената бюлетина тя се застрашава, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев. 

Според протестираща машинното гласуване е по-добро от хартиените бюлетини.

Протестиращите раздадоха на депутатите, идващи на работа, размазани и преправени хартиени протоколи от местните избори в София.

Връщане на хартиената бюлетина? Темата бе засегната в кулоарите на парламента

Пипомняме, че преди дни правната комисия в парламента подкрепи проект на решение за промени в Изборния кодекс. Според него избирателят ще може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, като остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Правната комисия прие връщането на хартиената бюлетина

В Народното събрание днес ще бъде обсъдено връщането на хартиената бюлетина. Предложението е направено от БСП с мотива, че липсата на тази алтернатива при гласуване е довела до ниската избирателна активност на последните няколко избори. 

„Алфа рисърч“: 48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини

От левицата смятат, че наличието само на машинно гласуване е породило у избирателите страх и неудобство да не се злепоставят публично, поради неумението си да работят с машините. Промени в "Изборния кодекс" предлагат още от "Демократична България" и "Възраждане".

Зарков: Смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант

В четвъртък от „Продължаваме Промяната“ прочетоха декларация от трибуната на Народното събрание срещу връщането на гласуването с хартиена бюлетина.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пък заяви, че „смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант“.

От “Възраждане” пък предлагат въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции и промяна на състава на Централната избирателна комисия, така че той да отразява разпределението на политическите сили в актуалното Народно събрание.

ПП напусна заседанието на правната комисия: Приемат се закони през задния вход

“Демократична България” иска в Изборния кодекс, чрез които се създава Звено за управление на машинното и електронно гласуване и се осигурява прозрачност на процеса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм