48.6% от българите биха предпочели да гласуват само с машини. 47.1% - смесено с машини и хартиени бюлетини, а 4.3% са без мнение. Това сочат данните от експресно проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено за БНТ.

Ето и въпросът:

Как бихте предпочели да се гласува?

  • 48.6% - само с машини
  • 47.1% - смесено с машини и хартиени бюлетини
  • 4.3% - без мнение

Правната комисия прие връщането на хартиената бюлетина

Нов сблъсък "за" и "против" хартиените бюлетини имаше в четвъртък в парламента. От едната страна са "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които защитават машинния вот, а от другата - БСП и ГЕРБ.

"Най-лошият вариант за гласуване е в една и съща секция правото на вот да се упражнява и с машини, и с хартиени бюлетини, смята служебният правосъден министър Крум Зарков. Той определи промените в изборните правила като ненавременни, а някои от тях посочи и като вредни.

Зарков: Смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант

"Няма метод за гласуване, който е панацея, но смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант", каза правосъдният министър във връзка с въпрос за неговото становище по приетите в сряда на първо четене в комисията законопроекти за промени в Изборния кодекс, единият от който – на „БСП за България“, предвижда гласуването да се осъществява с хартия и машинно.

Въпросът към Зарков беше поставен от Милен Матеев от „Продължаваме Промяната“. Той припомни, че за проектите за промени в изборното законодателство не са поискани становища от институции и организации, което по думите му е нарушение на правилника за работа на Народното събрание.

Икономист по Дарик: Липсата на бюджет ще е препъникамък за влизане в еврозоната

„Министерство на правосъдието не е сезирано за даване на становище по трите законопроекта (бел. ред. на „БСП за България“ , „Възраждане“ и „Демократична България“)“, коментира Крум Зарков, а неговото мнение за законопроектите е, че са ненавременни, а „някои от тях са откровено вредни“. Министърът посочи, че подкрепя машинното гласуване и добави, че смятането, накрая, на двата вида гласуване - с хартия и машина, гарантира огромен брой задраскани и нарушени протоколи.

В сряда пък депутатите приеха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Корнелия Нинова от БСП, с 11 гласа “за”, и 5 гласа “против”. Прието бе и обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Костадин Костадинов от „Възраждане” с 14 гласа “за” и 2 гласа “против”. Приет беше и законопроектът за промени в Изборния кодекс, предложени от Ивайло Мирчев от ПП и Явор Божанков от БСП, информира БГНЕС.

Близо три часа депутатите спориха по правилника за работата си (обзор)

Над час народните представители дискутираха промените в Изборния кодекс и дали да се върне хартиената бюлетина.

Петър Петров от „Възраждане” предложи да има видеонаблюдение по време на целия изборен процес, без да има видимост до самото гласуване на всеки избирател. “Видео наблюдение на хартиените разписки ще осуети корупционни практики”, каза той в правната комисия.

“Друго предложение беше да има ръчно броене на всички хартиени разписки, като това може да стане с решение на ЦИК. Това ще осуети разминаване в разписките от машината и по този начин гражданите ще имат по-голяма сигурност, че техният вот е прозрачно отразен”, подчерта още Петров.

Пленарното заседание започна със спор по дневния ред

Третото предложение, което внесе „Възраждане”, е само ЦИК да извършва преброяване и отчитане на резултатите от гласуването.

Надежда Йорданов от ДБ застъпи недоверието в хартиената бюлетина, както и грешките в преференциите след изборния ден: „Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на избирателите в изборния процес, освен това и възниква проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласува с машина, така че не мисля, че ще има проблем с машинния вот”, уточни тя.

Александър Николов от „Български възход” каза от името на партията, че е “за” оставането на машинното гласуване.

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

„Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния процес, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в настоящия момент единствено оставащата форма на гласуване с машини ще гарантира в по-голяма степен прозрачността на вита и ще гарантира свободната воля”, коментира още той.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че ще подкрепят промени в Изборния кодекс, но обяви също така, че през първо и второ четене ще внесат промени по него: „Ние ще предложим нови машини, в които да се вкарват бюлетините, а не да се гласува с карти”.

От ГЕРБ-СДС също подкрепиха смесеното гласуване – с хартия и машина.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм