Днешното пленарно заседание започна със спор по дневния ред. Поводът беше включването за разглеждане на законопроекти за промени в Изборния кодекс,  чрез които да се върне „хартиената бюлетина“. Предвижда се това да бъде точка втора в петък, след провеждането на редовния парламентарен контрол.

Костадинов: Догодина РСМ ще нарече Кирил и Методий македонски просветители

Още преди да бъде гласуван дневният ред обаче Милен Матеев от  „Продължаваме промяната“ заяви, че не може в петък да се разглеждат законопроектите за изменения в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС Йордан Цонев подчерта, че точката трябва да остане. Той заяви, че още от миналия парламент Матеев е приел за своя кауза Изборният кодекс да бъде бавен и да не се разглеждат промените.

Радев ще проведе консултации с ДПС

„Правя обратно становище точката да остане. Г-н Матеев, явно е приел като своя кауза Изборният кодекс да е бавен. С поредица от бездействия този така нужен законопроект на цялото българско общество, не беше предвижен напред, въпреки че престоя повече от два месеца в правна комисия. Ако вие не разбирате, че няма доверие в този начин на избиране, значи не разбирате нищо. Няма доверие, казвам ви го от името на ДПС и точка по въпроса. Затова ще бъде обсъден в зала по всички спазвания на изискванията“, заяви Цонев от трибуната на Народното събрание.

„Ако в петък тази точка не отговаря, значи няма да бъде гледана. Само че това тя да бъде там, не може вие да предрешите дали ще отговаря. Ще чуете какво машинно гласуване искахме, но не можа да мине, ще чуете за какви машини ставаше въпрос, а не за машините на коалицията „Мадуро“, добави Цонев.

При мнозинство от поне 1/3 в комисия ще може да се приема решение в НС

„Размествания на точки, отпадането и включване на точки става в дневния ред“, допълни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От БСП заявиха, че точките, свързани с военна помощ за Украйна и инвестиционна разходи за покупката на новите осем изтребителя Ф-16, трябва да отпаднат от дневния ред, но предложението им не беше прието.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм