Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна. Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, решението бе подкрепено. „Против“ се обявиха от БСП и „Възраждане“. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Дебатът за общ проект на решение за оказване на военна помощ за Украйнапродължи повече от три часа, пише БТА. Проектът на решение е изготвен на съвместно заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика. Той обединява проектите за решения, внесени от ПГ ГЕРБ-СДС и този на „Демократична България“. 

Карадайъ: ДПС ще подкрепи изпращането на оръжия за Украйна

В хода на дискусията по представения проект, който предвижда военна и военнотехническа помощ за Украйна и модернизация на Българската армия, „за“ помощта се застъпиха вносителите от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. В подкрепа се изказаха и от „Продължаваме Промяната“, ДПС и „Български възход“. Категорично „против“ подобно проекторешение бяха от „БСП за България“ и „Възраждане“.

Във фокуса на дискусията бе състоянието на Българската армия, нейната боеспособност и възможностите за нейното превъоръжаване. 

Заместник-председателят на парламента и депутат от „БСП за България“ Кристиан Вигенин обяви, че днес се ражда една „коалиция на войната“, която, по думите му, рано или късно ще доведе до тежка политическа цена. Вигенин посочи, че това е прибързан, неподготвен, чисто политически мотивиран проект на решение, без нужния анализ на рисковете.

Изненадваща позиция: „Български възход“ вече подкрепят военна помощ за Украйна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията винаги е била против износа на оръжие за Украйна и подкрепя мирното решаване на конфликта. Смятаме, че с предоставяне на оръжие, на която и да е от две воюващи страни, мир не може да се постигне, посочи тя. Ние от „БСП за България“ сме последователни и настояваме за край на конфликта и търсене на мирно решение, каза Нинова. Ние осъдихме тази война, помагаме на жертвите на агресията и българският национален интерес е да не предоставяме оръжие, защото това ще ни направи страна в конфликта, оставаме на тази позиция, ще гласуваме против тези решения, надяваме се разумът да надделее в името на българския национален интерес, заяви лидерът на левицата. 

Ангел Георгиев от „Възраждане“ посочи, че „евроатлантическата сбирщина“ в парламента се опитва да въвлече България в конфликт, което е огромна грешка в сферата на външната политика и дипломацията.

„Възраждане“ пред НС: Депутати и привърженици протестират срещу даването на оръжие за Украйна
 
От „Демократична България“ Атанас Славов мотивира проекта на решение. Той изтъкна, че ДБ е внесла това предложение още в първия ден на това Народно събрание на 19 октомври.  Този проект на решение е продължение на нашата политика от 47-ото НС, когато още през месец март сложихме на масата предложението за военна помощ за Украйна, за съжаление, отне на българския парламент един месец да дискутира това предложение, заедно с постъпилото друго предложение на колегите от ГЕРБ и накрая ние да не дадем реална военна помощ за Украйна, а да се ограничим до ремонт на военна техника, каза той. 

Славов заяви, че предлагат проекта на решение с ясното съзнание, че сме много закъснели да застанем редом до нашите съюзници и партньори от НАТО и ЕС, оказвайки истинска военна подкрепа за Украйна. Той отбеляза, че това е и решение за укрепване на отбранителните способности на България. Ясната позиция на ДБ е, че ние, подкрепяйки Украйна, изпълняваме наш международен дълг на първо място, защото уставът на ООН ясно казва, че нападнатият от агресивна война има право на самозащита, и цивилизованият свят има право да подпомага страната, която е жертва, да отблъсне агресията, заяви депутатът. 

Весела Чернева по Дарик: Няма желание за подкрепа на радикални елементи като Костадинов

Кремена Кунева от ДБ изчете писмо от бесарабски българи от Украйна, адресирано до Народното събрание, президента и служебния премиер, с което призовават страната да направи правилен избор и да окаже подкрепа на Украйна.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС определи приемането на въпросното проекторешение като важно за външнополитическия имидж на страната. Той посочи, че се радва, че някои от представените политически партии най-накрая са намерили сили да счупят „евроазийските окови“, в които са били впримчени в рамките на 47-ото Народно събрание. Наистина държавата ни сега ще има възможността да демонстрира лицето, което ѝ отива- на геостратегически, геополитически играч в тази част на Европа, който последователно се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции, заяви Георгиев. ГЕРБ-СДС винаги е била последователна в сферата на отбраната, външната политика и защитата на националните интереси на държавата, посочи той.

Историк пред Дарик: Забравяме ужасите на войната, живеейки в мирни времена

Георгиев отчете, че сега, намирайки се в една силно променена геополитическа реалност, в която военният конфликт ескалира, виждаме, че столицата Киев е пряко засегната от бомбардировките на Руската федерация, Украйна е застрашена в самото си съществуване, и тук вече говорим за изтребление на украинския народ, за измиране на невинни всеки ден, между които много деца. 

Този конфликт прави съпричастна България по смисъла на това, че сме избрани да стоим от страната на защитата на човешките права, добави депутатът.  Георгиев подчерта, че сега 48-ото НС се намира пред един по-широк „евроатлантически консенсус“, който да доведе до оказване на военна помощ за Украйна. 

ДБ сигнализира за сериозна авария във ВЕЦ „Цанков камък”

Стефан Янев, председател на ПГ „Български възход“, заяви, че парламентарната група подкрепя предложеното решение. Той обърна внимание, че от една страна това решение има елемент на политическа декларация относно отношението на държавата към ситуацията в международните отношения, спазването на принципите на ООН и отношенията към държавата агресор и държавата жертва. По думите му решението потвърждава солидарността ни със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС и народа на Украйна. 

„Истински цинизъм е да поддържаш въоръжение от миналия век, съветско, и да твърдиш, че искаш боеспособна българска армия, която да осигурява нашата сигурност“, каза Даниел Лорер („Продължаваме Промяната“). И добави: „Няма да я оголим тази българска армия, ако се разделим с тези руски доспехи“. 

Росен Костурков от ПП стана председател на комисията по земеделието

От свое име и от това на парламентарната група на ДПС, Джейхан Ибрямов изрази съпричастност с борбата на украинския народ.

Най-важният въпрос е кога ще спре войната, посочи той. За нас от ДПС е много важна победата на мира, който се постига чрез диалог, дипломация, разум и преговори, коментира Ибрямов. България можеше и трябваше да се включи, начело с ЕС, в този процес, добави той.  За постигането на мира е важно запазването на териториалната цялост, изрази мнение още Ибрямов.

С приетото решение парламентът възлага на Министерския съвет в кратък срок да организира подписването на споразумения за предоставянето на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности.

Димитър Стоянов: Скоро ще дадем конкретика за въоръжението, което ще предоставим

До един месец правителството да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника, се казва в решението.

Министерският съвет в рамките на общите усилия на ЕС да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, се посочва в решението.

Парламентът възложи на кабинета до 10 ноември т.г. да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна.

МВР установи: 3 200 фантоми сред украинските бежанци у нас

Правителството да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и да встъпи в делото на Украйна срещу Руската федерация пред Международния съд на ООН, прие Народното събрание.  Също така да подкрепи усилията на международната общност за разследване на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна, гласуваха още депутатите.

В преамбюла на документа се казва, че НС потвърждава декларацията на Четиридесет и седмото Народно събрание във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. Като категорично осъжда войната на Руската федерация срещу Украйна, счита, че този конфликт е най-значителната заплаха към мира и сигурността в Европа, е записано в текста.

Близо три часа депутатите спорят по правилника за работата си (обзор)

НС потвърждава категоричната си подкрепа за териториалната цялост на Украйна и отхвърля незаконното анексиране на украински територии чрез т.нар референдуми, като подчертава значението на решенията на ООН в тази връзка.

В преамбюла се подчертава и необходимостта от укрепване сигурността на страната ни във всички области чрез модернизиране и укрепване способностите на въоръжените ни сили, чрез подпомагане растежа и иновациите на отбранителната индустрия и увеличаване на научния потенциал в сферата на отбраната и сигурността.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм