От няколко дни ВЕЦ „Цанков камък” е преустановила работата си, обявиха пред журналисти в парламента от „Демократична България”.

От партията уточниха, че в периода 13-15 октомври в централата е настъпила сериозна авария, която се крие от Министерство на енергетиката.  

Собственик на ВЕЦ е готов да подмени за своя сметка лампите на уличното осветление на родопско село

Депутатът от ДБ Йордан Иванов заяви: 

"Парчета от бързопадащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините, което е довело да авария и от преустановяване работата на „Цанков камък”. Важно е да кажем, че тази централа е в средата на Каскада „Доспат-Въча“ и се затруднява работата на ВЕЦ "Тешел" и ВЕЦ "Девин". Напомняме, че на Каскада "Белмекен и Момина клисура" има забавяне на съществуваща рехабилитация. 

Заедно с тази авария, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове, с мощност един блок на АЕЦ-Козлодуй. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната. Министърът на енергетиката да отговори защо се прикрива тази авария като планов ремонт и има пълна забрана на всички служители да мълчат и да не разкриват информация по темата."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм