Не мога да разбера хора, които са чели за войната, да говорят за вина от страна на Украйна и украинците. Това е не просто цинично, то е грозно и нечовешко, въпрос на емпатия и емоционална интелигентност. Ние забравяме ужасите на войната, живеейки в мирни времена, втренчени в дребнотемието си. Това заяви историкът и директор на Националния център книгата Светлозар Желев в „Кой говори“ по Дарик радио.

Зеленски: Зърненият коридор в Украйна се нуждае от дългосрочна защита

„След 250 дни войната вече не е новина, за съжаление й обръщаме все по-малко внимание, въпреки че между нас живеят украинци - хора, които търсят убежище в една мирна България, и трябва да направим всичко възможно тя да остане такава. В момента украинците умират за това ние да живеем мирно и те са бариерата пред това Русия да не продължи нататък“, изрази мнение той.

„За мое съжаление паметта на хората е толкова кратка, затова и аз избрах да почета откъс от „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера“, заяви Желев, като сподели, че на акцията „Четем за свободата“, в която са участвали писатели като Георги Господинов и Здравка Евтимова, са се казали послания, които са много важни.

„Фашистка страна“. Олигарх се отказа от руското си гражданство заради Украйна (документ)

„Литературата е единственият път, чрез който може да отправим послания към всеки един човек към онази емпатия и сила това да не се случи отново“, категоричен бе той.

По темата за бежанците и информацията, че много от тях предпочитат да напуснат България и да изберат Румъния, Светлозар Желев коментира, че „много често през последните години в интервюта бежанци от Сирия и Афганистан казаха нееднократно, че България за тях е един от най-големите ужаси и преминаването през нея е огромен страх за тях. За породен път ние забравихме, че България и 1/3 от населението й сме всъщност наследници на бежанци, аз съм такъв, прабаба ми и прадядо ми са от Беломорска Тракия. Прадядо ми е разказвал как са били посрещнати в Ямбол, за боевете, които са водили с местните. Ние продължаваме за 100 години да не учим урока си. Когато огромна група от хора в тази държава налага клеймо върху цяла нация и държава, каквото е Украйна, означава, че ние имаме сериозен проблем. Този проблем дори смятам, че можем да го преекспонираме и хиперболизираме, за да може да го осмислим и да направим нещо в тази посока“, заяви Желев.

МААЕ започна инспекции в Украйна за „мръсна бомба“

В сряда вечер, 2 ноември, ще се проведат литературните награди на Национален център за книгата - НДК и клуб „Перото“, които се връчват за принос към българския литературен контекст.

Кратък списък с номинираните бе представен в сайта на НДК.

На кого ще бъде представена Наградата за цялостен принос за 2022 г. ще стане ясно довечера от 18 часа в Клуб „Перото“ и Национален център за книгата в НДК.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм