Международната агенция за атомна енергия съобщи вчера, че е започнала инспекциите си в Украйна, които бяха поискани от украинските власти, след като руският президент Владимир Путин обвини Киев, че конструира "мръсна бомба", предаде БТА, позовайки се на инфромация от Франс прес.

Инспекторите от МААЕ "започнаха и скоро ще приключат инспекциите на два обекта в Украйна", заяви базираната във Виена агенция.

Какво е „мръсна бомба“?

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че в рамките на тази седмица ще съобщи "първите заключения във връзка с инспекциите на двата обекта", се казва в изявление на международната агенция.

Инспекторите бяха изпратени в Украйна по искане на украинското правителство.

Подготвя ли Украйна „мръсна бомба“?

Русия обвинява Киев, че се готви да използва "мръсни бомби" срещу руските сили в Украйна. Украинското правителство обаче подозира, че самата Русия иска да използва "мръсна бомба" и да прехвърли вината за това на Украйна.

Според Киев евентуален мотив за това може да е намерението на Москва да си създаде претекст за употребата на ядрени оръжия в Украйна, където руските сили губят позиции.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм