Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се е съгласил по време на телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба спешно да изпрати експерти в мирни съоръжения в Украйна, за които се твърди, че разработват "мръсна бомба".

В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу изрази загриженост относно предполагаемо възможно използване на т.нар. „мръсна бомба” от страна на Украйна. Западните страни отхвърлиха подобни опасения. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче заплахата Киев да използва „мръсна бомба“ е очевидна.

Какво е „мръсна бомба“?

За изпращането в Украйна на експерти от Международната агенция за атомна енергия, украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи в Туитър. Той подчертава, че за разлика от Русия, Украйна винаги е била и остава прозрачна и че няма какво да криe.

В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори с министрите на отбраната на Франция Себастиан Лекорно, на Турция Хулуси Акар, и на Великобритания Бен Уолъс, по време на които  изрази загриженост относно предполагаемото възможно използване на така наречената "мръсна бомба" от страна на Украйна.

Зеленски: Само Русия може да използва ядрени оръжия в Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Шойгу е задействал "телефонна въртележка", като се е обаждал на министрите на отбраната от НАТО. Според Зеленски само Путин може да използва ядрени оръжия в Европа.

"Дори самата руска заплаха от ядрено оръжие - и още повече срещу нашата страна, която се отказа от ядрения си арсенал... е причина както за санкции, така и за още по-голямо засилване на подкрепата за Украйна. Ако Русия казва, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно: Русия вече е подготвила всичко това", каза той.

Унищожен е склад със 100 000 тона авиационно гориво на украинската армия

САЩ, Франция и Великобритания отрекоха твърденията на Русия, че Украйна се готви да използва бомби с радиоактивно съдържание на своя територи. В съвместно изявление трите страни потвърдиха непоклатимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Недоверието на някои страни към информацията на Москва за "мръсната бомба" на Украйна не означава, че няма такава заплаха, каза днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. По думите му заплахата е очевидна.

Руските власти съобщиха за двама убити цивилни и 12 ранени при украински обстрел (видео и снимки)

Работата по „мръсната бомба” е в последен етап, заяви на брифинг по -късно началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов. Той каза, че Министерството на отбраната на Русия разполага с информация, че режимът в Киев готви провокация, свързана с т.нар. „мръсна бомба”.

"Две украински организации са натоварени със задачата да създадат „мръсна бомба”. Те почти са приключили работата си. Украйна може да представи „мръсната си бомба” като руско ядрено оръжие с малък капацитет, което е избухнало. Тъй като използва и силно обогатен уран", каза Кирилов.

Зеленски обвини Русия в миниране на язовир в Херсонска област

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Руската федерация ще повдигне въпроса за украинската „мръсна бомба” в ООН. Дипломатът подчерта, че Москва внимателно е проверила информацията и че Киев разполага с всичко необходимо за производството на оръжия за масово унищожение.

Какво е „мръсна бомба“?

ръсната бомба” е взривно устройство, което не е предразназначено да убива чрез експлозия или разпръскване на метални шрапнели. Целта на този вид оръжие е да разпръсне радиоактивен материал, който да предизвика радиационно замърсяване. Това коментира пред Дарик ядреният и енергиен експерт проф. Георги Касчиев.

Тагарев за Кримския мост: Липсата на реакция пак ни определя като слабо звено в европейската архитектура

По думите му „мръсната бомба” може да се използва преди всичко в градска среда, където би било трудно да се почисти радиоактивния прах от сградите, улиците, тревните площи. Най-ефикасно залагане на такава бомба би било в метро, тъй като влаковете ще послужат като буталов цилиндър, който би предизвикал по-голямо замърсяване.

„Мръсната бомба” или радиологичното оръжие се състои от конвенционален експлозив и радиоактивни елементи. Цезият е смятан за най-вероятен компонент на радиологичната бомба, тъй като е относително лесен за работа и е широко използван в миналото в селското стопанство, промишлеността, медицинската техника.

Зеленски: Брюксел да засили натиска върху руския енергиен сектор

Пред Дарик ядреният и енергиен експерт проф. Георги Касчиев обясни, че всички страни използват радиоактивни източници за различни цели, като имат хранилища за съхраняването им, а контролът се извършва от националните служби.

„Мръсната бомба” може само да разпръсне радиоактивен материал над определена област или населено място без да има взривна и радиационна вълна. Проф. Касчиев допълни, че властите бързо и лесно могат да засекат повишения радиационен фон. А, почистването след такава бомба е изключително трудно.

Според проф. Георги Касчиев едва ли някой ще прибегне до използване на такова оръжие заради последствията, които си би си навлякъл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм