"Войната изигра много малка роля в тези избори – партиите предпочетоха тази тема да не бъде тема в тяхната предизборна кампания, в резултат на което според мен нямаше някакъв ефект – тези, които са склонни да подкрепят Русия, си подкрепиха партиите, които са, грубо казано, проруски. Тези, които си гласуваха за демократичните партии, си гласуваха за тях. Партиите, които нямаха ясна позиция – така си и остана, това нямаше никакъв ефект върху поведението на избирателите".

Това мнение изрази в "Седмицата" на Дарик радио проф. Тодор Тагарев, военен експерт и дългогодишен служител в системата на българската отбрана.

Федерална служба за сигурност: Взривът на Кримския мост е бил изпратен от Одеса през България

Запитан за реакцията на страната ни пред руските атаки за взрива на Кримския мост, Тагарев отговори така:  "Не знам да има официална позиция по обвиненията, които отправи Кремъл спрямо България, което спокойно можем да определим като снишаване. Много ясно беше посочена България като място, което има отношение към тази терористична атака, с подтекста, че има и някаква роля в този, наречен от Путин, терористичен акт. Имаше реакция от ЕК, а нямаше от страна на българското правителство, което, насложено върху други действия и декларации, пак ни определя като слабо звено в европейската архитектура".

Според проф. Тагарев, в една хипотетична ситуация, ако има използване на ядрено оръжие, то ще бъде срещу неядрена държава и държава, която не е член на НАТО.

Тафров пред Дарик: Взривяването на моста в Крим не е терористичен акт

"Русия фактически евентуално ще използва ядрено оръжие, губейки войната, само и само да търси друг изход, сядане на масата на преговорите в губеща позиция", посочи още експертът.

"Демократичният свят е абсолютно наясно, че Украйна е една жертва на агресия, че тя има шансовете да се защити и да възстанови своята независимост и териториална цялост, и когато тя направи това, един агресор, и то ядрена сила, ще бъде поставен на място. Това е в интерес на всички и е напълно ясно, че Украйна трябва да бъде подкрепена всячески, за да бъде демонстрирано, че с агресия не стават нещата в 21 в.", заяви още проф. Тодор Тагарев.

САЩ не виждат ядрена заплаха от Русия

Запитан какво означава "тактическо ядрено оръжие с малка мощност", военният експерт обясни, че "малка мощност" е приблизително еквивалентна на Хирошима и Нагасаки.

"Много мощно оръжие, което ще причини, ако бъде използвано, значителни разрушения, много човешки жертви, радиационно заразяване. Няма как да не ни притеснява едно такова развитие на събитията, коментира той.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм