Най-лошият вариант за гласуване е в една и съща секция правото на вот да се упражнява и с машини, и с хартиени бюлетини, смята служебният правосъден министър Крум Зарков. Той определи промените в изборните правила като ненавременни, а някои от тях посочи и като вредни.

"Няма метод за гласуване, който е панацея, но смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант", каза правосъдният министър във връзка с въпрос за неговото становище по приетите в сряда на първо четене в комисията законопроекти за промени в Изборния кодекс, единият от който – на „БСП за България“, предвижда гласуването да се осъществява с хартия и машинно.

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

Въпросът към Зарков беше поставен от Милен Матеев от „Продължаваме Промяната“. Той припомни, че за проектите за промени в изборното законодателство не са поискани становища от институции и организации, което по думите му е нарушение на правилника за работа на Народното събрание.

„Министерство на правосъдието не е сезирано за даване на становище по трите законопроекта (бел. ред. на „БСП за България“ , „Възраждане“ и „Демократична България“)“, коментира Крум Зарков, а неговото мнение за законопроектите е, че са ненавременни, а „някои от тях са откровено вредни“. Министърът посочи, че подкрепя машинното гласуване и добави, че смятането, накрая, на двата вида гласуване - с хартия и машина, гарантира огромен брой задраскани и нарушени протоколи.

ДБ сигнализира за сериозна авария във ВЕЦ „Цанков камък”

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост министър Зарков каза, че правосъдното ведомство е отговорно за десет законопроекта, които са минали през Министерския съвет и са внесени в Народното събрание. Той добави, че всички промени в законодателството, свързани с плана, трябва да се случат до края на 2022 г., за да може България да получи достъп до над 700 млн. евро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм