Депутатите приеха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Корнелия Нинова от БСП, с 11 гласа “за”, и 5 гласа “против”. Прието бе и обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Костадин Костадинов от „Възраждане” с 14 гласа “за” и 2 гласа “против”. Приет беше и законопроектът за промени в Изборния кодекс предложени от Ивайло Мирчев от ПП и Явор Божанков от БСП, информира БГНЕС.

ПП напусна заседанието на правната комисия: Приемат се закони през задния вход

Над час народните представители дискутираха промените в Изборния кодекс и дали да се върне хартиената бюлетина.

Петър Петров от „Възраждане” предложи да има видеонаблюдение по време на целия изборен процес, без да има видимост до самото гласуване на всеки избирател. “Видео наблюдение на хартиените разписки ще осуети корупционни практики”, каза той в правната комисия.

ДПС при Радев: Политика на разделение и арогантност не бихме подкрепили

“Друго предложение беше да има ръчно броене на всички хартиени разписки, като това може да стане с решение на ЦИК. Това ще осуети разминаване в разписките от машината и по този начин гражданите ще имат по-голяма сигурност, че техният вот е прозрачно отразен”, подчерта още Петров.

Третото предложение, което внесе „Възраждане”, е само ЦИК да извършва преброяване и отчитане на резултатите от гласуването.

„Този бюджет е временно решение“, и още от кулоарите на НС

Надежда Йорданов от ДБ застъпи недоверието в хартиената бюлетина, както и грешките в преференциите след изборния ден: „Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на избирателите в изборния процес, освен това и възниква проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласува с машина, така че не мисля, че ще има проблем с машинния вот”, уточни тя.

Близо три часа депутатите спорят по правилника за работата си (обзор)

Александър Николов от „Български възход” каза от името на партията, че е “за” оставането на машинното гласуване.

„Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния процес, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в настоящия момент единствено оставащата форма на гласуване с машини ще гарантира в по-голяма степен прозрачността на вита и ще гарантира свободната воля”, коментира още той.

Пленарното заседание започна със спор по дневния ред

Хамид Хамид от ДПС заяви, че ще подкрепят промени в Изборния кодекс, но обяви също така, че през първо и второ четене ще внесат промени по него: „Ние ще предложим нови машини, в които да се вкарват бюлетините, а не да се гласува с карти”.

От ГЕРБ-СДС също подкрепиха смесеното гласуване – с хартия и машина.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм