От „Продължаваме ромяната” отново настояха служебният кабинет да внесе в Народното събрание бюджет за 2023 година. Според партията, ако правителството не внесе бюджет съдбата на бизнеса и хората ще е изложена на риск.

Парламентарно представените партии се разделиха по темата, като според ГЕРБ-СДС и ДПС решението на служебния кабинет е правилно. От БСП предложиха да се работи за подобряване на бюджета и да се внесат промени между първо и второ четене. „Демократична България” обясниха, че не внасяйки нов бюджет, от служебния кабинет са нарушили законодателството. За „Възраждане” единствения изход от кризата са нови избори.

БСП канят парламентарните групи на разговори за бюджета

Бюджетът за следващата година отново развълнува депутатите. С декларация от парламентарната трибуна „Продължаваме промяната” призоваха служебния кабинет да внесе законопроект бюджет за следващата година. Искрен Арабаджиев коментира, че очакванията на обществото са за активна политика по доходите и ако няма нов бюджет държавата, хората и бизнесът ще бъдат изложени на рискове.  

Председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Петър Чобанов определи решението на кабинета като правилно. По думите му от „Продължаваме промяната” трябва да обяснят защо с техния бюджет се е стигнало дотук.

Димитър Манолов: Решението за удължаване на Бюджет 2022 е лошо

Чобанов коментира, че фискална политика не се управлява с лозунги. Като според него продължаването на старите мерки от бюджета ще е достатъчно да преживеем зимата.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС определи подхода на служебния кабинет като най-безопасния вариант. По думите му всеки, който предлага един или друг разход, трябва да го остойности.

ДПС при Радев: Политика на разделение и арогантност не бихме подкрепили

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе. По думите ѝ ще работят за това законът да се подобри между първо и второ четене, тъй като с него се замразяват доходите и води до обедняване. Нинова отхвърли твърденията на ДПС за състоянието на хазната.

От „Възраждане” коментираха, че не е работа на служебното правителство да внася бюджет. Лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че бюджетът, който в момента действа, не е добър за България., но разбирал нежаланието на кабинета да се включи в политическите борби, тъй като не са пряк участник в процеса.

Пленарното заседание започна със спор по дневния ред

Костадинов уточни, че в държавата е в задънена улица, а единственото решение на тази криза са нови избори.

Според „Демкоратична България” бюджет е трябвало да бъде внесен, а служебният кабинет е нарушил закона. Мартин Димитров уточни, че трябва да има мерки и компенсации, а към промени в между четенията на бюджета трябва да се извършват внимателно.

Димитров допълни, че най-важното е дефицитът да бъде удържан близо до 3%, да няма повишение на данъците и да продължи растежа на икономиката.

Предложението за удължаване на Бюджет 2022 отива за гласуване в парламента

Във вторник стана ясно, че БСП ще покани на срещи всички парламентарни групи, за да обсъдят държавния бюджет. Това обяви на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя уточни, че въпросът ще бъде поставен и на председателски съвет.

Нинова заяви, че не е работа на служебния кабинет да коментира дали ще се получи предизборно наддаване, ако партиите подготвят бюджета за догодина. По думите й целта на срещите е по внесения от Министерския съвет законопроект да се направят предложения между първо и второ четене, по които предварително да бъде постигнато съгласие от парламентарните групи. 

Министерският съвет удължи Бюджет 2022

"Кабинетът внесе в НС искане за удължаване на Бюджет 2022. Исканото от кабинета удължаване на Бюджет 2022 представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени, това не е приемливо", каза Нинова.

"Ние също сме внесли социален пакет, добави тя. Трябва да се гласува, но ще обърна внимание, че подобни политики се приемат в целия ЕС. Нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплати и подкрепа за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа", каза още Нинова.

Служебният кабинет продължава помощта за украинските бежанци

Припомняме, че в понеделник на извънредно заседание служебното правителство реши да удължи Бюджет 2022 и през следващата година. В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев заяви, че са се спрели на т. нар. удължителен закон, защото имат основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджет може да се превърне в предизборно наддаване.

Според него цената на подобна безотговорност ще е непосилна за обществото, а последиците ще са дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата надежда на Донев обаче е бюджетът да не се превърне в дълга парламентарна процедура.

Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022

По-рано Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022.

Финансовият министър Росица Велкова коментира, че с т.нар. удължителен закон се гарантират всички плащания. По думите ѝ, ако се предложат политики от служебно правителство - това би изкривило волята на Народното събрание.

Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров уточни, че социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство. 

Бизнесът подкрепи принципното удължаване на закона, докато представителите на синдикатите изразиха несъгласие с предложението и настояха за по-високи доходи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм