На извънредно заседание служебното правителство реши да удължи Бюджет 2022 и през следващата година. В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев заяви, че са се спрели на т. нар. удължителен закон, защото имат основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджет може да се превърне в предизборно наддаване.

Според него цената на подобна безотговорност ще е непосилна за обществото, а последиците ще са дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата надежда на Донев обаче е бюджетът да не се превърне в дълга парламентарна процедура.

Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване

По-рано Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022.

Финансовият министър Росица Велкова коментира, че с т.нар. удължителен закон се гарантират всички плащания. По думите ѝ, ако се предложат политики от служебно правителство - това би изкривило волята на Народното събрание.

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров уточни, че социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство. 

Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022

Бизнесът подкрепи принципното удължаване на закона, докато представителите на синдикатите изразиха несъгласие с предложението и настояха за по-високи доходи.

Уверение, че няма да има намаляване на социалните плащания с приемането на така наречения удължителен закон за бюджета за догодина, изрази социалният министър Лазар Лазаров по време на  днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

От своя страна финансовият министър Росица Велкова коментира, че служебният кабинет ще внесе в Народното събрание законопроект за продължаване на действието на разпоредбите от законите за държавния бюджет, за Държавното обществено осигуряване и за Националната здравна каса. Предложението е законопроектът да действа в първите месеци на 2023 до приемане на бюджетни закони за следващата година с политики, предложени от редовен кабинет. Велкова допълни, че всички плащания са гарантирани.

Служебният кабинет продължава помощта за украинските бежанци

Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ „Подкрепа”, като според тях ситуацията е неприемлива и законопроектът замразява доходите.

Добри Митрев, председател на Българска стопанска камара, обясни, че това не е най-добрият бюджет, защото няма достатъчна предвидимост. Но, от друга страна, работодателите изтъкват, че до формиране на мнозинство и нов бюджет за 2023 г. от редовен кабинет, параметрите ще бъдат запазени, а някои от тях и подобрени.

Пресечна точка между бизнеса и синдикатите е призивът за съставяне на редовно правителство.

По темата работиха репортерите на Дарик радио Люба Алексиева и Мариела Чепелова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм