Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022.

Пред представителите на работодателите и синдикатите, финансовият министър Росица Велкова коментира, че текстът ще бъде внесен в Народното събрание, като допълни, че с т.нар. удължителен закон се гарантират всички плащания.  По думите ѝ, ако се предложат политики от служебно правителство - това би изкривило волята на Народното събрание.

Синдикати и работодатели - партньори в исканията си към правителството и политиците

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров уточни, че социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство. 

Бизнесът подкрепи принципното удължаване на закона, докато представителите на синдикатите изразиха несъгласие с предложението и настояха за по-високи доходи.

Уверение, че няма да има намаляване на социалните плащания с приемането на така наречения удължителен закон за бюджета за догодина, изрази социалният министър Лазар Лазаров по време на  днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Икономист по Дарик: Да се озапти нарастването на заплати в публичния сектор

От своя страна финансовият министър Росица Велкова коментира, че служебният кабинет ще внесе в Народното събрание законопроект за продължаване на действието на разпоредбите от законите за държавния бюджет, за Държавното обществено осигуряване и за Националната здравна каса. Предложението е законопроектът да действа в първите месеци на 2023 до приемане на бюджетни закони за следващата година с политики, предложени от редовен кабинет. Велкова допълни, че всички плащания са гарантирани.

Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ „Подкрепа”, като според тях ситуацията е неприемлива и законопроектът замразява доходите.

Извънредно заседание на НС: Депутатите изслушват Росица Велкова

Добри Митрев, председател на Българска стопанска камара, обясни, че това не е най-добрият бюджет, защото няма достатъчна предвидимост. Но, от друга страна, работодателите изтъкват, че до формиране на мнозинство и нов бюджет за 2023 г. от редовен кабинет, параметрите ще бъдат запазени, а някои от тях и подобрени.

Пресечна точка между бизнеса и синдикатите е призивът за съставяне на редовно правителство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм