Депутатите започнаха работа, след като събраха кворум. Регистрирани в зала са 226 народни представители, предаде БГНЕС.

Като първа точка от дневния ред е заложено депутатите да разгледат Проект на Решение за избиране на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, с вносители Десислава Атанасова, Георги Свиленски, Никола Минчев, Костадин Костадинов, Христо Иванов, Хамид Хамид и Стефан Янев.

Народното събрание ще проведе извънредно заседание

"Предлагаме Комисията да започне работа веднага и предложенията да се приемат до петък тази седмица, 28 октомври, за да може следващия понеделник Комисията да работи извънредно, каза Тъй като съм взела думата номинират двама от ГЕРБ-СДС – г-н Росен Желязков и г-н Христо Гаджев за председател", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От „Продължаваме промяната“ номинирани са Никола Минчев и Мирослав Иванов, от ДПС – Хамид Хамид и Йордан Цонев, от „Възраждане“ – Петър Петров и Цвета Рангелова, от БСП – Явор Божанков и Мая Димитрова, от „Демократична България“ – Надежда Йорданова и Людмила Илиева, от „Български възход“ – Надежда Самарджиева и Александър Николов.

Близо 16 млрд. лв. е заложеният външен дълг за 2023

Срокът за приемане на предложения – 28 октомври, е прието с 232 гласа „за“, нито един против и нито един въздържал се. Самото решение е прието с 225 „за“, нито един против и нито един въздържал се. При гласуването за временната комисия също всички народни представители гласуваха „за“.

Като втора точка от дневния ред депутатите изслушват служебния финансов министър Росица Велкова

По искане на БСП Велкова ще трябва да обясни какво е изпълнението на Закона за държавния бюджет за 2022 година по основните пера на бюджетните приходи и бюджетните разходи, както и да представи проекта на служебното правителство за държавния бюджет за 2023 г.

Финансовият министър: Държавният бюджет няма да бъде актуализиран

"Ние от БСП поискахме изслушване на служебния финансов министър, защото смятаме, че един от най-важните въпроси, които трябва да решим е, да приемем бюджет за 2023 година. Не можем да оставим хората без подкрепа през тежките зимни месеци. На второ място сме притеснени от единия от вариантите за бюджет, подготвен от служебния кабинет, в който се орязват или замразяват социални плащания. За нас е важно да има подкрепа за хората".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на изслушването на служебния финансов министър, предаде БГНЕС.

“Парламентът не е сатиричен театър”: Вежди Рашидов беше избран за председател на НС

Според Нинова, предложението на Бойко Борисов да има контактна група с контактьори Румен Радев и служебното правителство е неприемливо. Бюджетът следва да се приема в парламента от народните представители, категорична бе Нинова. 

По искане на ГЕРБ-СДС министър Велкова ще бъде и изслушана и за състоянието на финансирането на дефицита. 

Министерството на финансите има три варианта на Закона за държавния бюджет за 2023 година, коментира служебният финансов министър Росица Велкова по време на изслушването.

Балансираният вариант предвижда продължаване на всички данъчни облекчения от тази година като намалена ставка на ДДС, премахване на акцизи и по-високи облекчения за деца, както и увеличение на пенсиите. За да се реализира този вариант на държавния бюджет обаче се очаква дефицит в размер на 11,5 млрд лева, което ще наложи поемане на нов дълг от около 16 милиарда лева годишно. 

Бюджет 2023 - без ръст на минималната заплата

Велкова подчерта, че информацията на пръв поглед изглежда оптимистична, но ако се погледнат предходните години бюджетът обикновено е на излишък до последните два месеца на годината.

Положително бюджетно салдо е в нормално състояние, каза още тя, но уточни, че това не означава, че годината ще завърши на излишък, тъй като той е приет и планиран на дефицит.

По думите на служебния министър се очаква преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи с около 250 млн. лева.

Каримански се оказа с държавен пост в Министерството на финансите

„Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първо плащане по Плана за възстановява не устойчивост (ПВУ). Подали сме искането с изпълнени всички мерки и в момента нашето искане се разглежда в Европейската комисия“, съобщи Велкова.

Очаква се и икономия в разходите в размер на 1 милиард лева, частта капиталови разходи по ПВУ. Към момента касовият разход е около 50 млн. лв. и не се очаква до края на годината да възлезе на повече от 100 млн. лв., каза министър Велкова.

Тя обясни, че тази икономия ще подобри бюджетното салдо, но неминуемо натоварва бюджета за 2023 г.

Икономист по Дарик: Да се озапти нарастването на заплати в публичния сектор

За компенсация по програмите за енергийно подпомагане към 30 септември 2022 г. са изплатени 3,7 млрд. лв., които са неутрални по отношение на бюджетното салдо, подчерта финансовият министър и уточни, че е осигурено финансиране на програмата до края на годината. Велкова допълни, че за украинските бежанци са използвани 540 млн. лв. за същия период.

По плана за капиталови разходи Велкова заяви, че 400 млн. лв. са преструктурирани като трансфер за общините.

„Очакваното изпълнение на капиталовите разходи след преструктуриранията и икономията, която се очаква, е в размер на 6,7 млрд. лв., от които са изразходвани в 9-месечието 2,6 млрд. лв.“, каза още тя.

Колко пари са нужни на тричленно семейство, за да живее нормално?

Планираният дефицит за 2022 г. на касова основа е 4,1% от БВП, очакваният дефицит е 3,4% от БВП на касова основа. На начислена основа дефицитът е 6%, а очакванията на начислена основа са 5,4% от БВП, обясни финансовият министър.

По думите ѝ максималният размер на новия държавния дълг, който може да бъде поет през 2022 г., е 10,3 млрд. лв.

„Към 19 октомври номиналният размер на държавния дълг възлиза на 35,3 млрд. лв., което е 21,8% от БВП при максимално допустим размер от 38,5 млрд. лв. Размерът на държавния дълг нараства с 4,1 млрд. лв. в сравнение с 31 декември 2021 г., вследствие на поетия нов дълг чрез емисии на ДЦК в размер на 7 млрд. лв, в т.ч. на вътрешния пазар – 2,6 млрд. лв. и на външния пазар – 4,4 млрд. лв., и извършените погасения по падежирания през годината държавен дълг в размер на 2,9 млрд. лв.“, съобщи още Велкова.

По-голямо увеличение на заплатите подготвят фирми

Тя уточни, че възможните варианти, които разработва Министерството на финансите за бюджет 2023, са 3 и отчитат фискалните тенденция, рискът от нарушаване на фискалните правила, поетите разходни ангажименти през 2022 г. и натрупаните структурни бюджетни дисбаланси в частта на разходите.

Базовият вариант е при непроменени политики – запазване на данъчните облекчения като запазване на 9% ДДС ставка за централно отопление и на природен газ до 1 юли 2023 г., запазване на нулева ставка на ДДС за доставките на хляб и брашно до 1 юли 2023 г., освобождаване от акциз на ел. енергия, природен газ и LPG като моторни горива до 1 юли 2023 г. увеличаване на прага за регистрация по ДДС в началото на 2023 г., съобщи Велкова. 

Припомняме, че миналата седмица Вежди Рашидов беше избран за председател на НС след тежка, тромава и дълга процедура. Той беше предложен от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Български възход". 

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео)

“Парламентът не е сатиричен театър”, каза в изявлението си след това Рашидов.

„Има причина защо отне три дни да изберем председател, има огромно разделение, да говорят различните хора в парламента, видяхме, че със сила няма да стане. Това, което в момента се случва в парламента, е срам. Това, което избрахме, е фасада, която да прикрие нашето несъгласие. Ако по този начин ще работи този парламент, следващият път няма как да направим фасада“, заяви от своя страна Асен Василев.

„Вежди Рашидов не е фасада. Това е един много заслужил български творец и политик. Ако тръгваме с такива констатации наистина крачките ще са встрани, а не напред. Да се научим да преглъщаме, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм