Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това заяви на пресконференция служебният министър на финансите Росица Велкова. По думите й не се очаква преизпълнение на приходите. Велкова обясни, че инфлацията е движена от цените на енергоносителите и на храните, като уточни, че се очаква през 2023 г. тя да падне заради свиване на потреблението като у нас, така и в Европа.

Министърът на финансите Росица Велкова с актуална информация за Бюджет 2022

Министърът на финансите Росица Велкова с актуална информация за Бюджет 2022

Posted by Darik.bg on Friday, August 26, 2022

За 2022-ра очакваната средногодишна инфлация е 12,6%. Министърът допълни, че ще има икономика около капиталовите разходи, но те няма да са в голям размер. Велкова подчерта, че служебното правителство ще преразпределя средствата от бюджета, за да се финансират други непредвидени разходи и даде за пример организацията на предсрочните избори, за които необходимите средства са 71 млн. лв.

Финансовият министър Росица Велкова прогнозира, че ако не се предприемат действия от редовното правителство за промяна в данъчната и разходната политика, страната ни много лесно би стигнала до процедура по свръхдефицит.

От ГЕРБ предлагат два варианта за намаление на цената на горивата с един лев

По думите й в момента има временен текущ излишък, който не означава, че има свободни средства, срещу които могат да се правят непредвидени разходи.

За 2023 г. се очаква брутният вътрешен продукт да възлезе на 166 млрд 667 млн. лв. и растежът да се забави на 2,2%.

Министерство на икономиката с контра обвинения към шефа на ДКК

При такъв дефицит, дълговото финансиране би възлизало на около 15 млрд. лв. всяка година за тригодишния период.

За тази година ръстът на БВП се очаква да бъде 2,9%.

Служебното правителство ще направи изчисления и различни сценарии, с които редовното да може бързо да структурира проектозакона за Държавния бюджет за 2023 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм