Вежди Рашидов беше избран за председател на НС. Той беше предложен от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Български възход". 

“Парламентът не е сатиричен театър”, каза в изявлението си след това Рашидов.

Пореден опит за избор на председател на НС: “0:0 след дузпи”, предлагат Рашидов

Ето какво още каза Рашидов в речта си към депутатите:

“Скъпи колеги, казах и аз да кажа нещо. Снощи получих над сто есемеса и много обаждания, 60% ме упрекнаха за това, че съм им отказал, защото 60% искат да има държава, да има парламент. Аз лични 100% на тези години, след като съм бил два пъти министър и шест мандата депутат, дълбоко ми се искаше да се отдам на внуците си. Днес се получи нещо интересно - г-жа Нинова го направи, защото е национално отговорен човек. Аз казах, “бих приел, само ако има болшинство”. Ваше задължение е да се грижите за тези хора, бъдете близо до тях и чувайте болките им, защото ще изкрещят накрая.

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео) 

Парламентът не е сатиричен театър. Тези ръкопляскания, които правите, не сме в театъра, ние сме тук да работим, да намерим верния път и нищо друг. Да престанем да ръкопляскаме и да се хващаме на работа. Не съм безотговорен човек, колеги, днес ви говоря отново от сърце и честно. Ще жертвам моите останалите години за българския народ и за никой друг.

Затова, скъпи мои приятели, обещавам ви, че ще се опитам да работя с всички вас, колкото време имаме за това, да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви. Намалете перченето, вие сте мъже и то големи мъже. Влагайте повече разум, хората чакат вашите решения, това е единственото, заради което се съгласих".

“Върни се, хората те обичат”, му казал в разговор Христо Стоичков снощи. 

Рашидов продължи с речта си към народните представители: “Накарайте с поведението си хората да ви обичат, не се дръжте все едно хората от различни партии са прокажени, не сатанизирани дадена група. Не обиждайте българските граждани от турски произход, не се делете, всички имаме недостатъци.

Наясно съм, че от днес нататък започват да се градят образите, затова пазете себе си, колкото да работи Фейсбук, работете вие, колкото и да не ви харесват, харесвайте себе си. Желая на този парламент на добър час. Бъдете здрави, колеги!”

"Номинирам по най-принципния начин най-възрастния депутат - Вежди Рашидов", каза Корнелия Нинова след почивка от няколко часа. Тя уточни, че номинацията е на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

Радев: Ако депутатите продължават така, ще се стигне до пълен блокаж на държавата

След емоционалната реч на новия председател на 48-ото Народно събрание, на трибуната излезе Асен Василев. „Поздравления, радвам се се, че имаме председател и можем да започнем работа. Ние заявихме, че ще бъдем конструктивна опозиция и смятам, че до момента се държим като такава. Нашият кандидат не събра подкрепа от зала, за съжаление кандидатът най-голямата политически сила, също не събра подкрепа, когато видяхме, че това вкарва вкарва страната в хаос, оттеглихме нашата кандидатура.“

Кирил Петков поиска 15-минутна почивка от името на "Продължаваме промяната" след изявлението на Нинова. От ДПС обаче изразиха несъгласие с подобна почивка и започнаха дебати по темата. Йордан Цонев каза, че първо трябва да се гласува правилникът.

Искахме 15 минутна почивка, за да обсъдим дали да гласуваме „против“ или „въздържал се.“ Когато искахме тази почивка, ние тествахме какво е отношението на опозицията към този парламент и за съжаление, г-жа Атанасова видяхме, че отношение е болшинството прави каквото си иска, изрече го г-н Рашидов, затова гласувахме против, а не въздържал се“, заяви Василев.

Има причина защо отне три дни да изберем председател, има огромно разделение, да говорят различните хора в парламента, видяхме, че със сила няма да стане. Това, което в момента се случва в парламента, е срам. Това, което избрахме, е фасада, която да прикрие нашето несъгласие. Ако по този начин ще работи този парламент, следващият път няма как да направим фасада“, категоричен бе Василев.

„Вежди Рашидов не е фасада. Това е един много заслужил български творец и политик. Ако тръгваме с такива констатации наистина крачките ще са встрани, а не напред. Да се научим да преглъщаме, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

“Положението става безнадеждно” и отново не избраха председател на НС (обновена)

По-рано днес беше направен пореден опит за избор на председател на Народното събрание. Кандидатите бяха: Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от "Възраждане". Никой от тях не събра достатъчно подкрепа. Същият сценарий се разигра и в четвъртък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм