“Положението е 0:0 след дузпи” - с тези думи Вежди Рашидов откри заседанието на Народното събрание, след като депутатите почиваха в продължение на часове.

„Голямото жури“: Виктор Лилов предлага фикусът в парламента да стане председател

“Възраждане” отново издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова. 

От страна на БСП на трибуната се качи Корнелия Нинова: "10 пъти гласувахме за три дни без резултати. Всички сме единодушни, че така се блокира парламентът и че трябва да намерим решение. Така убиваме парламентарната демокрация и отваряме вратата за едноличната власт в България. Излагаме народа си на риск от висока инфлация, бедност и неравенство". 

Гледайте изказването на Нинова във видеото!

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

“Положението става безнадеждно” и отново не избраха председател на НС (обновява се)

"Номинирам по най-принципния начин най-възрастния депутат - Вежди Рашидов", каза Корнелия Нинова. Тя уточни, че номинацията е на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

На трибуната - Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

Кирил Петков поиска 15-минутна почивка от името на "Продължаваме промяната" след изявлението на Нинова. От ДПС обаче изразиха несъгласие с подобна почивка и започнаха дебати по темата. Йордан Цонев каза, че първо трябва да се гласува правилникът.

Никола Минчев от ПП припомни, че Рашидов е давал почивка, след като преди това други партии са искали, и настоя отново за такава. Чуйте изказването му във видеото!

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео)

Последва изказване на Мустафа Карадайъ: "Опитват се предизборно, маркетингово, да се харесват на своите си избиратели... Ако продължаваме с това поведение, няма да има нужда от социолози, анализиратори за поведението на тези народни представители, а по-скоро ще има нужда от психолози и психиатри". 

Ще бъде ли избран председател този път? Какво мислят депутатите

“Вие имате желание да ръководите Народното събрание, или правите това като последен акт да разрешите политическата ситуация?” зададе въпрос Асен Василев на Вежди Рашидов. 

“Молим за 15 минути, точно по часовник. Три дни заседаваме, тези 15 минути ли ще се окажат критични”, попита реторично Василев.

Радев: Ако депутатите продължават така, ще се стигне до пълен блокаж на държавата

Рашидов обясни, че ще даде 15-те минути след изявленията.

Кирил Петков отново излезе на трибуната и каза, че не е неочаквана номинацията на Вежди Рашидов, като подчерта, че е станал на крака по време на емоционаланта реч на Рашидов в четвъртък и че отказът му вчера да е председател е пример за смирение. Но Петков добави, че е изненадан от факта, че БСП подкрепя тази кандидатура. 

"Аз виждам какво се оформя освен моментно мнозинство. Но дано да бъда оборен", коментира ситуацията Христо Иванов от “Демократична България”. 

Припомняме, че по-рано днес беше направен пореден опит за избор на председател на Народното събрание. Кандидатите бяха: Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от "Възраждане". Никой от тях не събра достатъчно подкрепа. Същият сценарий се разигра и в четвъртък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм