Служебният кабинет продължава помощта за гражданите от Украйна и ще ги настанява в държавни бази. Това обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той уточни, че ще бъде даден 15-дневен срок на украинците, настанени в хотели, за да бъдат преместени в подходящи държавни бази.

Министърът на туризма Илин Димитров допълни, че до тук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. са за сметка на бюджета, а около 300 млн. са по преструктурирани европейски програми и фондове.

Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване

Служебният кабинет е предвидил необходимите места и възможности за настаняването на украинските бежанци в държавни бази, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той обясни, че се очаква помощта да продължи до края на годината, но нямат никакво намерение да я прекъсват през зимния период, ако служебното правителство функционира.

Министърът на туризма Илин Димитров подчерта, че няма да оставят никого на улицата. Той обясни и какъв ще бъде механизмът, по който ще се случи изплащането. Димитров поясни, че има три варианта, заради които може да има неплатени суми.

“Продължаваме промяната” обещаха отговорност, ако вторият мандат “отиде при тях”

По-рано в понеделник на извънредното правителствено заседание, на което ще бъде разгледан законопроектът, с който да бъде продължен Бюджет 2022 и през следващата година, премиерът Гълъб Донев заяви: "Имаме основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджет може да се превърне в предизборно наддаване".

Според премиера цената на подобна безотговорност ще е непосилна за обществото, а последиците ще са дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата надежда на Донев е, че бюджетът няма да се превърне в дълга парламентарна процедура.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм