“В края на миналата година се обърнах към вас, че ако за първите 100 дни не предприеме решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси своя реванш”. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на консултациите с втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – на „Продължаваме промяната“.

Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на правителство с „Продължаваме промяната“

От своя страна съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че избирателите са им отредили мястото на опозиция, но ако вторият мандат дойде при тях, ще подходят отговорно и прозрачно.

Петков пред Дарик: Ще започнем публични разговори с партиите, ще поемем сериозно отговорността за втори мандат

“Ясно изразяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя по всички 16 политики, но да не подкрепим техния мандат”, каза Петков.

Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е свързана с подпомагането на българските семейства, подчерта Петков, цитиран от БГНЕС.

Борисов настоява партиите да се разберат искат ли да има правителство преди връчването на мандатите

“Ние виждаме, че е от огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата в България, които са най-уязвими от инфлацията. Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите семейства. Имаме сериозна програма за бизнеса. Вдигане прага на ДДС до 160 000, запазвайки възможността да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че независимо както се случва с цената на газа, да има таван на цената”, добави Петков.

Президентът покани ПП на консултации

Дефицитът не трябва да излиза на повече от 3% дефицит. За другите мерки, които казахме, че всичко, което зависи от нас, за да приемем нужните закони по ПВУ ще срещнат подкрепата на ПП, както и нашата борба с корупционните проблеми в България и със съдебната реформа, подчерта той.

От „Продължаваме промяната“ поискаха оставката на Вежди Рашидов

И добави: “Вторият принцип е, че си спазваме обещанията. Народът трябва да очаква от всички политици предизборните обещания да не се обръщат след изборите”. 

Аламанов пред Дарик: Поисканата оставка на Рашидов беше опит да се покажат зъбки от ПП

Припомняме, че в съботното издание на "Седмицата" Кирил Петков каза пред Константин Вълков: "Не трябва да се избързва, първо да дадем цялата тежест на първия мандат, да видим какъв е планът на ГЕРБ да състави правителство. Отсега можем да заявим, че ще поемем сериозно отговорността за втория мандат, ще започнем с публични разговори за политики с партиите, да види целият български народ, да бъде прозрачно".

На въпрос дали партията ще представи скрит коз по време на консултациите с президента Румен Радев, Петков отговори, че ПП има открит коз. „Да се опитваме да връщаме темата за бюджета, трябва да бъде вкаран преди края на месеца, ще върнем дискусията как може този парламент и служебното правителство да работят заедно следващия месец, очаквайте в понеделник да върнем дискусията за бюджета и шестте политики.“

Нинова пита БНБ къде са докладите с плюсове и минуси за влизане в еврозоната

„Ще се връщаме обратно на принципите, да се решават реалните проблеми на българските граждани - увеличаване на минималната заплата, възможност за таван на цените на тока, гаранция за цените на газа, да влезем в еврозоната. Ще се стремим да се връщаме към тези важни неща“, обясни Петков в "Седмицата" по Дарик.

"Нашият първи приоритет е да говорим за 16-те политики, така че решенията за хората за този момент да излязат на преден план. Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция за мандатоносителя, който ще бъде ГЕРБ. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ."

Това заяви Кирил Петков след консултациите.

Петков посочи, че ГЕРБ ще имат лукса да знаят, кои политики ще подкрепят ПП за правителство и кои няма. Той увери, че ще спазят своите предизборни обещания.

Асен Василев добави, че са призовали президента, служебното правителство да внесе бюджета в НС.

В Народното събрание пред камери ще водим разговори с всички политически сили”, каза още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм