Предложението за удължаване на действието на Бюджет 2022 и през следващата година отива за гласуване в Народното събрание. Решението за това е взето на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  

С него служебното правителство предлага на парламента да одобри проект на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. 

Министерският съвет удължи Бюджет 2022

Удълженото действие ще е в сила до приемането на съответните бюджетни закони за 2023 г. 

При липсата на приет до началото на бюджетната година държавен бюджет, Законът за публичните финанси урежда основните въпроси, свързани със събирането на приходите, извършването на разходите, предоставянето на трансфери и поемането на държавен дълг, отчитайки актовете на Народното събрание и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, при спазване на фискалните правила и одобрената средносрочна бюджетна прогноза.

Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване

Тъй като за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси, то служебното правителство е поставено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., респективно и проектобюджети на ДОО и на НЗОК за 2023 г., уточняват от правителствената информационна служба. 

Въпреки това служебното правителство разработи разчети за бюджетната рамка за 2023 г. при различни допускания, но ги счита за неподходящи за предлагане в така създалата се политическа ситуация и приема, че благоразумната логика предполага в настоящата реалност да не се внасят в парламента основните бюджетни закони за 2023 г., като оставя този безспорно най-важен въпрос за решаване от редовно избрано правителство. 

Корнелия Нинова определи като абсурдно решението на служебното правителство да удължи Бюджет 2022

С оглед създаването на предпоставки за осигуряване на финансирането на социални помощи и извършването на други плащания, размерите на които се определят с годишните бюджетни закони, се предлага уредба с цел постигането на правна сигурност и гарантиране правата и законните интереси на гражданите за прилагане на специалните закони, уреждащи специфични обществени отношения до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Закона за бюджета на ДОО за 2023 г. и Закона за бюджета за НЗОК за 2023 г.

Преди началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев припомни, че кабинетът се е спрял на варианта с т.нар. удължителен бюджет, тъй като не разполага с парламентарна подкрепа, за да предлага „свои идеи и политики“.

Служебният кабинет продължава помощта за украинските бежанци 

Той изрази надежда бюджетната процедура да не „затъне в дълга парламентарна процедура“.

А в началото на заседанието на Министерския съвет, Донев заяви: "Имаме основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджет може да се превърне в предизборно наддаване".

Според премиера цената на подобна безотговорност ще е непосилна за обществото, а последиците ще са дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата надежда на Донев е, че бюджетът няма да се превърне в дълга парламентарна процедура.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм