БСП ще покани на срещи всички парламентарни групи, за да обсъдят държавния бюджет. Това обяви на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя уточни, че въпросът ще бъде поставен и на председателски съвет.

Нинова заяви, че не е работа на служебния кабинет да коментира дали ще се получи предизборно наддаване, ако партиите подготвят бюджета за догодина. По думите й целта на срещите е по внесения от Министерския съвет законопроект да се направят предложения между първо и второ четене, по които предварително да бъде постигнато съгласие от парламентарните групи. 

Министерският съвет удължи Бюджет 2022

"Кабинетът внесе в НС искане за удължаване на Бюджет 2022. Исканото от кабинета удължаване на Бюджет 2022 представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени, това не е приемливо", каза Нинова.

"Ние също сме внесли социален пакет, добави тя. Трябва да се гласува, но ще обърна внимание, че подобни политики се приемат в целия ЕС. Нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплати и подкрепа за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа", каза още Нинова.

Припомняме, че в понеделник на извънредно заседание служебното правителство реши да удължи Бюджет 2022 и през следващата година. В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев заяви, че са се спрели на т. нар. удължителен закон, защото имат основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджет може да се превърне в предизборно наддаване.

Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване

Според него цената на подобна безотговорност ще е непосилна за обществото, а последиците ще са дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата надежда на Донев обаче е бюджетът да не се превърне в дълга парламентарна процедура.

По-рано Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022.

Финансовият министър Росица Велкова коментира, че с т.нар. удължителен закон се гарантират всички плащания. По думите ѝ, ако се предложат политики от служебно правителство - това би изкривило волята на Народното събрание.

Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров уточни, че социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство. 

Бизнесът подкрепи принципното удължаване на закона, докато представителите на синдикатите изразиха несъгласие с предложението и настояха за по-високи доходи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм