ГЕРБ, БСП и ДПС не са коалиция на „хартиената бюлетина”, а коалиция за фалшификация на вота на българските граждани. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков, след като в пленарна зала на първо четене бе върната  хартиената бюлетина като опция за гласуване в секциите над 300 избиратели. 

Петков коментира, че днешното гласуване на БСП е разочарование и огромна стъпка назад.

„Ще продължим да се борим, задкулисието се опитва да се върне обратно на сцената. Продължаваме напред, ще се борим на всяка крачка, за да може българският народ да знае, че има 53 депутати в НС, които защитават техния вот и са против всички опити за фалшификации. Ние сме тук „Продължаваме промяната““, допълни още той.

На първо четене: Депутатите одобриха връщането на хартиената бюлетина

По време на брифинга Бойко Рашков допълни, че машинното гласуване е въведено, за да се избегнат всякакви опити за манипулиране на гражданите.

По думите му при гласуване само с хартиена бюлетина броят на недействителните бюлетини е бил сотици хиляди. Рашков коментира, че съдебна практика за купуване и продаване на гласове е била най-разпространена, когато в страната се е гласувало само с хартиена бюлетина.

„Майстори в това се очертаха във времето назад ГЕРБ и ДПС. С въвеждането на машинното гласуване в известна степен се тушира възможността да се променя вота на гражданите. Двете партии продължиха да купуват и продават гласове“, каза още Бойко Рашков.

БСП отстрани Явор Божанков от правната комисия

Рашков посочи като пример, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е избран с 42 подвижни секции в Кърджали. „42 случая има, в които уж гражданите избиратели са заявили в общината с подвижна избирателна секция. От тези 42 случая има образувани досъдебни производства, защото тези граждани не са знаели, че са били болни и трябва да гласуват с подвижни секции. Така се избира този лидер“, заяви Рашков.

Депутатите ще обсъдят връщането на хартиената бюлетина

„И още нещо ще ви кажа, това не е истински политически лидер, ако действително министерството на вътрешните работи беше милиция, той нямаше да е в парламентарната зала“, допълни той.

Михал Камбарев демонстрира как се фалшифицират хартиени бюлетини и цитира клипче от „Ютуб”, озаглавено „Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори”. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм