Президентът Румен Радев с критики към „Демократична България“ за разоръжаването на армията и разделителните линии в парламента.

По време на консултациите за съставяне на правителство държавният глава заяви, че следи със загриженост случващото се в парламента, като му се струва, че това, което очакват българите отива в посока на нарастване на конфронтация и чертане на нови разделителни линии.

Нинова: Не можем да изтеглим законопроекта, това решава НС

Като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжи армията преди да сме доставили нова техника. На какви оперативни планове почива тази ваша идея, тук ще помоля за конкретни цифри“, заяви Радев.

От своя страна съпредседателят на „Демокртична България“ Христо Иванов заяви, че не разполагат с конкретни цифри и уточни, че целта им е била изпълнителната власт да получи политическа подкрепа за предоставяне на помощ за Украйна. „Никога не сме претендирали да казваме точно какви въоръжения, как и кога“, подчерта Иванов.

Стоянов: До края на седмицата ще бъде готов анализът за изпращането на въоръжение на Украйна

По отношение на съставянето на правителство, той коментира, че това ще бъде трудно, защото ще са необходими не по-малко от 3 партии, за да се постигне мнозинство. 

„Демократична България“ отново подчерта, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред журналисти след консултациите с президента, че сериозният разговор би бил върху формула, предложена от „Продължаваме промяната“ с втория мандат. 

ПП и ДБ обсъдиха промените в Изборния кодекс с неправителствени организации

Няма промяна нито в готовността на българската армия, нито в тази на войските на съюзниците ни, увери по-рано служебният министър на отбраната. Димитър Стоянов обясни, че положението сред военните ни е такова, каквото е от 24 февруари насам – денят, в който Русия обяви военната си атака срещу Украйна.

Донев свиква Съвета по сигурност след заседанието на НАТО

Служебният министър на отбраната успокои, че към момента няма нищо притеснително за нашата страна.

В края на седмицата ще има готов анализ, след което на Министерския съвет ще бъде предложено и решение по въпроса с изпращането на военна помощ на Украйна.

Военният министър участва в тържеството на Сухопътни войски по повод бойния им празник и 137-мата годишнина от Сръбско-българската война.

Припомняме, че парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна. Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, решението бе подкрепено. „Против“ се обявиха от БСП и „Възраждане“. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Ексшефът на „Кинтекс“: Изнесено е оръжие за 200 млн. за Украйна

Решението разбуни духовете сред българския народ и в социалните мрежи се изляха хиляди противоречиви коментари. Една част от потребителите с възторг приеха инициативата, а другите осъдиха решението под претекст, че същото ще вкара България във война. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм