"БСП за България" не може да изтегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс, той е минал през комисия. Това каза на брифинг в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

По думите ѝ може да се вземе решение на Народното събрание за изтегляне на законопроекта.

ПП и ДБ няма да преговарят за кабинет, ако промените в Изборния кодекс се приемат окончателно (видео)

По-рано в четвъртък  "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" призоваха БСП да оттегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс (ИК), а разговорът за изборния процес да започне начисто. Ако искате да разговаряме за ИК и да има диалог, сме готови, увери Христо Иванов от "Демократична България". И добави, че ако левицата желае да участва "в мнозинство на реванша", изборът е техен.

Ние питаме да слагаме ли "червена линия", уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, за самолетите, за всички решения, които бяха взети буквално десет дена след започване на парламента, каза още Нинова. 

След цяла нощ заседания, депутатите върнаха хартиената бюлетина

Днес разговорът за промени в ИК минава на много висок тон, посочи Нинова и допълни, че са започнали крайни изказвания и "лепене на етикети". Ние призоваваме всички да се успокоим и да вземаме разумни решения с разумни аргументи, заяви тя и добави, че тон на този истеричен разговор днес са дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с декларацията от сутринта. 

По думите ѝ партиите, които са си "залепили етикетите" за проевропейски и демократични, оспорват европейската демокрация, защото никъде в Европа не се гласува с машини. Нинова припомни, че днес парламентът прие декларация относно присъединяването на Република България към Шенгенското пространство, като от "Продължаваме Промяната"  и "Демократична България" не участваха в гласуването. В социалната комисия по предложение на "Продължаваме Промяната" отпадна от дневния ред гледането на Закона за семейни помощи за деца, посочи още лидерът на левицата.

Протест срещу хартиената бюлетина ще се проведе петък вечер пред НС

Това дотук за проевропейските и социално ориентирани колеги от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", обобщи Нинова.

"Днес си позволиха отново да лепят етикети "статукво" за партиите, които подкрепяме промени в ИК, и да се гнусят от тази ситуация, от това статукво, но не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС износ на оръжие за Украйна, плащане сега и веднага на нови самолети", допълни Нинова. 

Не искат разговори от "Продължаваме Промяната" с БСП за правителство, независимо дали с втори или трети мандат, ако дойде при нас – тяхна воля, но да се знае отсега от българския народ кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката, каза Нинова.

Борисов: Нямаме зор за хартиена бюлетина, ние искаме справедливост и честност

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с тази заявка блокират възможността да продължи промяната на модела, за който се борят, допълни тя. Нинова уточни, че смесеното гласуване се превръща в червена линия. Тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот, коментира Нинова.

Относно реакцията на Бойко Борисов за район “Чужбина“ и премахването на Обществения съвет -– тези предложения са направени между първо и второ четене от ГЕРБ, припомни Нинова.

По-рано "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) в обща декларация от парламентарната трибуна призоваха "БСП за България" да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) и разговорът за изборния процес да започне публично и начисто. От своя страна ДБ също са готови да оттеглят своя законопроект, свързан със софтуера на машините за гласуване. Това обяви от трибуната на Народното събрание (НС) председателят на парламентарната група (ПГ) на ДБ Христо Иванов.

Карадайъ: Защитниците на „венецуелската“ машина за гласуване не мислят за народа

"Ако искате да разговаряме за ИК и да има диалог, сме готови, увери той. И добави, че, ако левицата желае да участва "в мнозинство на реванша", изборът е техен". Иванов предложи утре "БСП за България" да внесе в пленарната зала проект на решение на НС за оттегляне на законопроекта, такава възможност дава правилникът за работа на депутатите. 

ПП и ДБ са готови да започнат диалог начисто, в който да бъдат обсъдени всички аспекти, заяви Христо Иванов. 

По думите на Иванов 48-ото НС е започнало с клетви за диалог и изграждане на доверие и това е изглеждало като сериозно намерение, което почива на осъзнаване на фактите до какви нива е достигнало разделението и противопоставянето в обществото и за политическия блокаж.

ПП: Няма да има правителство с БСП ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала

"Истината е, че всяка от парламентарните групи направи усилие да даде своя принос да се установи някаква крехка атмосфера на диалогичност в този парламент, прокарахме важни решения, въпреки че не се очертаваше да се сформира правителство, започна да "хваща някакъв корен" усещането, че може да се говори, че има смисъл от говоренето и то води до някакви действия", посочи политикът.

"За огромно съжаление, процесът, така, както беше конструиран при разглеждането на промените в ИК, е на път да счупи, според ПП и ДБ, диалога. Вчера в нарушение на правилника не само беше върната възможността да се гласува алтернативно с хартиената бюлетина, а без диалог, без необходимото обсъждане на всички аспекти, беше направен доста голям пакет от промени в кодекса, който може да бъде характеризиран като амбициозна реформа на изборния процес", смятат двете ПГ.

Някои от промените, по думите на Христо Иванов, са очевидно отменящи неща, които се обсъждат в обществото от много време, и сега в рамките на едно среднощно заседание с "ритник" буквално бяха премахнати важни промени като район "Чужбина", например.

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, но вижда допирни точки с ПП

Той не може да бъде изхвърлен от прозореца за една нощ, не се прави така, коментира председателят на ПГ на ДБ. С уважение към всички аргументи по всички отделни предложения искам да обърна внимание, че наистина се намираме на кръстопът дали ще можем да установим някаква атмосфера на диалог, или просто ще се сформира поредното мнозинство, което ще си прокара каквото си реши, подчерта той.

Иванов апелира да се прави разлика между изборното законодателство - процес, който е дългосрочна основа за това как функционира българската държавност, и едно частно решение по конкретен въпрос.

"Призивите за диалог на г-н Карадайъ и на г-н Борисов на този етап изглеждат като призиви да станем "смокиново листо, зад което вие да направите това, което така или иначе сте решили", каза от трибуната Христо Иванов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм