Безсънна нощ за депутатите от парламентарната Правна комисия. След като започна в 14:30 часа в сряда, заседанието продължава и в този час. Народните представители обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс.

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, но вижда допирни точки с ПП

С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше върната хартиената бюлетина. Премахва се електронното дистанционно гласуване и се закрива многомандатен изборен район „Чужбина”.

ПП: Да не се допуска смесено гласуване

Депутатите са твърдо решени заседанието да продължи докато не бъдат обсъдени всички промени в Изборния кодекс. След това предстои и гласуване на второ четене в пленарната зала. 

“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина, е сигнал, че голяма част от партиите се готвят за избори. Връщането на хартиената бюлетина е връщане назад на практика в изборния процес, защото през последните години сме свидетели как от избори на избори се променя изборната технология. Предимството на машинното гласуване беше, че то ограничи до минимум брой на невалидните бюлетини и даде възможност да бъдат прекратени практиките на манипулиран вот. Това е една от причините да се гласува за връщането на хартиените бюлетини.”

Политолог по Дарик: Смесеното гласуване е най-лошият сценарий

Това заяви в предаването “Кой говори” по Дарик радио политологът Милен Любенов.

При БСП и ДПС има едно разбиране, че някакъв процент от хората не отиват да гласуват поради страх от машината. Винаги, когато се пипа Изборният кодекс от партиите с идеята да спечелят, това се обръща срещу тях. Най-лошото, което може да е случи, е система с два типа гласуване - хартиено и машинно. Защото това предполага два типа организация на изборния процес, предполага изключително капацитетна изборна администрация и централен орган за провеждане на изборите, който да отговаря на изискванията за две системи на гласуване, който орган ние нямаме”, каза политологът Тодор Славеев.

ПП: Да не се допуска смесено гласуване

“Най-важното нещо при изборите е доверието. Да знаем, че гласът ти е отчетен правилно. Политическите партии обаче правят всичко възможно да задълбочат тази спирала на ниско доверие. Това гласуване не беше изненада. Още на предизборната кампания тези партии заявиха, че ще подкрепят смесен тип гласуване”, добави той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм