"Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да влязат в коалиция и въобще няма да преговарят с тях за съставяне на правителство, ако промените в Изборния кодекс минат на второ четене и в пленарна зала. Това обявиха на съвместна пресконференция в парламента двете формации.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че тази нощ в било извършено предателство на българските граждани. "Казаха на българите ние ще решаваме вместо вас, а на българите в чужбина не се интересуваме от вас. БСП те да знаят,че ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиция с тях и няма да водим с тях преговори", категоричен бе Петков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че БСП не просто са дали възможност да се гласува с хартия, а се е видяла една много сериозна ревизия на целия изборен процес.

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването."

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров по повод промените в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

След цяла нощ заседания, депутатите върнаха хартиената бюлетина

„Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа“, каза Гюров и допълни, че „хартиената мафия мина през Изборния кодекс“.

По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите, машините няма да пазят данни, а са се превърнали в принтери на бюлетини.

„Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.

Три срещи в парламента на тема Бюджет (обзор)

“Хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията. В последните местни избори, когато имаше около 14% невалидни бюлетини, това кара гражданите да не гласуват”, заяви Кирил Петокв.

В момента се е появила огромна червена линия не между партиите в парламента, а между българските граждани и политиците, които стоят в тази зала”, коментира още съпредседателят на ПП.

След това изказване цялата ПГ на ПП напусна залата. 

Протест срещу хартиената бюлетина ще се проведе петък вечер пред НС

По-късно "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) в обща декларация от парламентарната трибуна призоваха "БСП за България" да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) и разговорът за изборния процес да започне публично и начисто. От своя страна ДБ също са готови да оттеглят своя законопроект, свързан със софтуера на машините за гласуване. Това обяви от трибуната на Народното събрание (НС) председателят на парламентарната група (ПГ) на ДБ Христо Иванов.

"Ако искате да разговаряме за ИК и да има диалог, сме готови, увери той. И добави, че, ако левицата желае да участва "в мнозинство на реванша", изборът е техен". Иванов предложи утре "БСП за България" да внесе в пленарната зала проект на решение на НС за оттегляне на законопроекта, такава възможност дава правилникът за работа на депутатите. 

Борисов: Нямаме зор за хартиена бюлетина, ние искаме справедливост и честност

ПП и ДБ са готови да започнат диалог начисто, в който да бъдат обсъдени всички аспекти, заяви Христо Иванов. 

По думите на Иванов 48-ото НС е започнало с клетви за диалог и изграждане на доверие и това е изглеждало като сериозно намерение, което почива на осъзнаване на фактите до какви нива е достигнало разделението и противопоставянето в обществото и за политическия блокаж.

"Истината е, че всяка от парламентарните групи направи усилие да даде своя принос да се установи някаква крехка атмосфера на диалогичност в този парламент, прокарахме важни решения, въпреки че не се очертаваше да се сформира правителство, започна да "хваща някакъв корен" усещането, че може да се говори, че има смисъл от говоренето и то води до някакви действия", посочи политикът.

Карадайъ: Защитниците на „венецуелската“ машина за гласуване не мислят за народа

"За огромно съжаление, процесът, така, както беше конструиран при разглеждането на промените в ИК, е на път да счупи, според ПП и ДБ, диалога. Вчера в нарушение на правилника не само беше върната възможността да се гласува алтернативно с хартиената бюлетина, а без диалог, без необходимото обсъждане на всички аспекти, беше направен доста голям пакет от промени в кодекса, който може да бъде характеризиран като амбициозна реформа на изборния процес", смятат двете ПГ.

Някои от промените, по думите на Христо Иванов, са очевидно отменящи неща, които се обсъждат в обществото от много време, и сега в рамките на едно среднощно заседание с "ритник" буквално бяха премахнати важни промени като район "Чужбина", например.

ПП: Няма да има правителство с БСП ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала

Той не може да бъде изхвърлен от прозореца за една нощ, не се прави така, коментира председателят на ПГ на ДБ. С уважение към всички аргументи по всички отделни предложения искам да обърна внимание, че наистина се намираме на кръстопът дали ще можем да установим някаква атмосфера на диалог, или просто ще се сформира поредното мнозинство, което ще си прокара каквото си реши, подчерта той.

Иванов апелира да се прави разлика между изборното законодателство - процес, който е дългосрочна основа за това как функционира българската държавност, и едно частно решение по конкретен въпрос.

"Призивите за диалог на г-н Карадайъ и на г-н Борисов на този етап изглеждат като призиви да станем "смокиново листо, зад което вие да направите това, което така или иначе сте решили", каза от трибуната Христо Иванов. 

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, но вижда допирни точки с ПП

Безсънна беше ношта за депутатите от парламентарната Правна комисия. След като започна в 14:30 часа в сряда, заседанието продължава и в този час. Народните представители обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс. С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше върната хартиената бюлетина. Премахва се електронното дистанционно гласуване и се закрива многомандатен изборен район „Чужбина”.

Депутатите са твърдо решени заседанието да продължи докато не бъдат обсъдени всички промени в Изборния кодекс. След това предстои и гласуване на второ четене в пленарната зала. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм