Партиите в парламента продължават двустранните си срещи помежду си във връзка с Бюджет 2023. В рамките на деня се проведоха три отделни дискусии по темата.

Първата беше между ГЕРБ и „Възраждане“, като след срещата стана ясно, че двете формации имат общи теми, по които могат да си разчитат взаимно. Една от тях е, че не бива да се допуска голям бюджетен дефицит. Обединение имаше и срещи затварянето на въглищните централи.

„Продължаваме промяната” и „Възраждане” седнаха на една маса (видео)

След това паралелно в две отделни зали се проведоха и срещите между ГЕРБ и „Демократична България“ и между „Продължаваме промяната“ и „Български възход“. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че няма как да подкрепят мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, но са готови да работят заедно по общи теми.

При „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ не се намериха допирни точки по темата за бюджета. Според Стефан Янев за него отговорност трябва да носи редовно правителство, защото рискът при другия вариант е партиите да се впуснат в предизборно наддаване предвид очертаващи се поредни парламентарни избори – теза, която защитава и служебния кабинет.

ПП и работодатели не постигнаха съгласие по Бюджет 2023

Бюджет 2023 продължава да е във фокуса на вниманието на партиите в парламента и тази седмица. Денят беше белязан от три срещи по темата.

Двете партии се обединиха около това, че не бива да се допуска голям бюджетен дефицит и че не трябва да се затварят въглищните централи.

При срещата между ГЕРБ и „Демократична България“ имаше различия за реформата в прокуратурата и правосъдието. От страна ГЕРБ не липсваха и укори, че обединението е било в коалиция с „Продължаваме промяната“, която пък била носител на корупционни практики и неуспехи в управлението. Съпредседателят на формацията Христо Иванов обаче даде ясно да се разбере, че няма как да подкрепят мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Икономист пред Дарик: Вместо да таргетираме домакинства с нужда от помощ, ние разширяваме помощта

От ГЕРБ все пак изразиха мнение, че с „Демократична България“ работят много добре в сферата на енергетиката и виждат обединението като най-близко до визията си за фискалната политика.

При третата среща между „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ не постигнаха съгласие по темата за бюджета.

Утре, 17 ноември, от „Продължаваме промяната“ ще се срещнат и с ДПС по темата за бюджета.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм