„Продължаваме промяната“ и работодателските организации не постигнаха съгласие по бюджета за 2023 г. 

От партията държат служебният кабинет да внесе нов бюджет за догодина, а работодателите нямат против удължаването на сега действащия.

За да се информираме за еврото: Пускат телефонна линия и евромобил

Шансовете да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви, ако до юни месец нямаме бюджет. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев.

Той попита работодателите дали според тях невнасянето на бюджет от Министерски съвет за догодина е разумен подход.

Представители на работодателите потвърдиха решението си да подкрепят удължаването на действащия бюджет и за следващата година. Като ключов аргумент те изтъкнаха политическата нестабилност и опасността от популистки свръхразходи, които биха поставили под риск нормалното функциониране на икономиката.

Велкова: Прекрояването на държавния бюджет не е възможно

От  „Продължаваме промяната“ , изразиха притеснението си, че удължаването на стария бюджет ще доведе до липса на предвидимост и сигурност в бизнеса. Причината е, че удълженият бюджет не дава възможност на работодателите да планират правилно разходите си.

Мария Минчева, зам.-председател на БСК, подчерта, че за бизнеса най-важно е да има предвидимост, да има редовен кабинет и бюджет.

Асен Василев изрази резервите си, като заяви, че наблюдавайки как се развива политически процес, не е оптимист, че парламентът ще излъчи кабинет.

БСП и ДПС постигнаха съгласие за промени в удължения бюджет

По думите му бюджетният популизъм може да бъде ограничен, ако се приеме дефицит от 3%. Василев поясни, че е много по-добре е да има нов бюджет, защото той премахва  рисковете от нестабилност.

Относно минималната работна заплата Кирил Петков заяви, че не следва да се замразява в условията на двуцифрена инфлация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм