Според служебния финансов министър Росица Велкова прекрояването на държавния бюджет между първо и второ четене не е възможно.  Пред журналисти в парламента Велкова обясни, че чисто законово няма как да се внасят промени.

Съгласно Закона за публичните финанси и спазвайки прякото законодателство не би следвало да е възможно прекрояване на т.нар. удължителен бюджет между първо и второ четене.П. Това уточни пред журналисти служебният финансов министър Росица Велкова.

БСП и ДПС постигнаха съгласие за промени в удължения бюджет

Тя отново потвърди решението на Министерски съвет да не внася нов бюджет за 2023 г. По думите ѝ политика трябва да се прави от редовен кабинет, който има парламентарно мнозинство.

С думите си министър Велкова на практика прави безсмислени усилията на БСП, които провеждат срещи с останалите партии  за увеличаване на социалните разходи в т. нар. удължен бюджет.

Росица Велкова уточни, че основната задача на служебния кабинет е да организира и проведе изборите, както и да запази функционирането на държавността в периода, през който управлява.

Асен Василев: БСП не са ни потенциален партньор

От „Продължаваме промяната” отговориха на министър Росица Велкова. От партията настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Пред журналисти Асен Василев изтъкна, че с решението на служебния кабинет да не внесат нов бюджет за 2023 г. се замразяват всички заплати, пенсии и помощи.  Василев коментира, че ако не сформира кабинет удълженият бюджет вероятно ще работи до юни. По думите му решението е неразумно.

По-рано днес БСП проведоха среща с ДПС, като постигнаха съгласие за промени в т. нар. удължен бюджет между двете му четения.  От ДПС дори похвалиха социалната програма на левицата.

От левицата искат минималната работна заплата да бъде в размер на 850 лв., което представлява 50% от средната в страната. Като с увеличаването на минималната работна заплата трябва да се увеличава и майчинството. Да се отпускат безплатни лекарства на деца до 14 г., безплатни учебници за всички от 1 до 12 клас, освобождаване на младите до 26 г. от данък върху дохода, както и необлагаем минимум в размер на линията на бедност, който през следващата година ще е 504 лв.

БСП и ДПС ще обсъдят бюджета

В четвъртък в парламента се проведоха три срещи на тема Държавен бюджет. Първата беше по инициатива на „Продължаваме промяната“ с КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Синдикалните организации подкрепиха настояването на „Продължаваме промяната” служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г., а не законопроект за удължаване на настоящия. Общо беше виждането и по отношение на вдигането на минималната работна заплата.

Малко по-късно от партията се срещнаха и с „Демократична България“, които също изтъкнаха, че трябва да бъде внесен нов бюджет, а не удължаващ. От „Демократична България“ използваха случая да призоват „Продължаваме промяната“ да подходят отговорно с втория мандат и им предложиха съвместно явяване на местните избори догодина.

Третата среща беше по инициатива на БСП с ГЕРБ-СДС. При тях обаче имаше различие – от левицата държат на нов бюджет, а от ГЕРБ на удължаване на настоящия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм