Държавният глава Румен Радев проведе последната си консултация за съствяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Президентът се срещна с „Български възход“, която е най-малката по численост парламентарна група. По време на разговорите държавният глава използва случая, за да отправи критики към депутатите, че не са използвали даденото им време за съставяне на редовен кабинет, а за промени в Изборния кодекс.

"В изпълнение на разпоредбите на Конституцията провеждаме консултации за съставяне на правителство. Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен начин за съставяне на кабинет.

Не виждам резултат в тази посока - напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на българските граждани и законите по Плана за възстановяване и устойчивост, и други важни закони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам".

Експерти пред Дарик: Постоянните обвинения нарувашват доверието в изборните процеси

Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с най-малката парламентарна група - на "Български възход", предаде БГНЕС.

Вашата парламентарна група има отговорности с присъствието си в Народното събрание, макар и най-малка като брой, обърна се Радев към лидера на партията Стефан Янев.

Далновидното и разумно политическо поведение изискват последователност на заявените позиции с реалните действия. Заявихте готовност за диалог с всички сили за съставяне на правителство, какви са ви приоритетите, попита още Радев.

Нинова: Имаме съмнения в честността на изборите през октомври

"Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото. Трябва да има диалог". Това заяви от своя страна лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

"Радвам се, че задавате тона в посока проблемите на парламента и проблемите, които гражданите очакват, че партиите ще предложим като варианти за решение. Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на цялото НС, но заявявам, че нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, а зададохме тон на диалог. Именно решаването на проблемите на хората, на дневния ред, на ежедневието, предсказуемостта в живота, са важните въпроси, да се търсят решения", коментира Янев.

Прокуратурата се самосезира по изказвания на Нинова и Свиленски за машините за гласуване

Дебатът за промени в Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Разговорите, усилията за кабинет са основополагащи, добави Янев.

Усилията са ни насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите скат да има управление и правителство, отбеляза той. Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат, заяви Янев.

"Този тип коалиция, която ще излъчи правителство, трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото. Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет", каза още Янев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм