Разговорът започна с въпросът дали имаме шанс да се спасим от връщането на хартиените бюлетини.

"Има много обвинения, сблъсък на гледни точки и интерпретации в общественото пространство. БСП, ДПС и ГЕРБ хвърлят обвинения, без да имат ясни доказателства. Това нарушава доверието в изборните процеси. Води до нагнетяване на политическото напрежение и ще демотивира допълнително не малко количество избиратели на следващите избори", коментира в "Кой говори" по Дарик доц. Иво Инджов.

Лилов по Дарик: Парламентът е една сбирщина от хора, решили в рамките на мандат да си оправят живота

Според проф. Дичев Корнелия Нинова се опитва да оправдае електоралния неуспех с изборните механизми в страната. Той вижда в БСП партия с отмиращи функции. Партията не може да консолидира левия вот и да оправдае идеологическата основа, върху която би трябвало да стъпва.

Кого обслужват и на кого вредят изборните правила в България

“Ние сме поставени пред избор. Южна Европа или Северна Европа като модел за излизане от политическа криза. На юг това води до промени в избирателния кодекс и повече мажоритарни елементи, повишаване на минималния праг за влизане в парламента или гръцкия модел, при който се бонифицира партията победител, която получава допълнителен брой депутати. Другият модел е северният - той се основава на компромиси в обществото и политическия елит", допълни проф. Дичев.

Според доц. Инджов обаче подобни теоретични конструкции са неприложими в настоящата политическа реалност в България. Яростната конфронтация между партиите в никакъв случай не може да генерира реформа в избирателната система или кабинет, основан на компромиси. 

След няколкочасови дебати: Депутатите стигнаха до името на законопроекта за промените на ИК

На темата компромис имаше разминаване между мненията на гостите. Според проф. Дичев пропорционалният вот фрагментира парламента и става все по-трудно да се създаде мнозинство. "Трябва да се научим като общество да приемаме някакъв тип компромиси, тъй като държавата все пак трябва да се управлява. Ако не се научим на това и винаги реагираме с краен морален рефлекс, то сме обречени да бъдем управлявани още дълго от служебни правителства", допълни той.

Доц. Инджов смята, че ако изобщо има шанс да се реализира правителство, то ще бъде през третия мандат към “Български възход” на Стефан Янев. Въпреки че дава малък шанс за подобен сценарий, Инджов смята, че нито ПП, нито ГЕРБ са във възторг за правене на правителство през трети мандат.

Скандал в НС заради Изборния кодекс: Изгониха депутат от ПП (видео)

Според проф. Дечев третият мандат е възможност и за двете страни ГЕРБ и ПП, да обявят победа. "Реализирацията на мандат през трета страна може да бъде прагматичен ход да се успокоят избирателите и да се избута държавата до местните избори", допълни гостът. 

По въпросите за Шенген доц. Инджов смята, че забавянето нагнетява антиевропейските настроения в България. "България формално е отговорила на изискванията, но докато страната не коригира нарушения си имидж пред ЕС, няма да бъде толкова лесно приета в Шенген", смята експертът.

Проф. Ивайло Дичев допълва, че гражданите по принцип губят доверие към властта, а не само към ЕС.

Фон дер Лайен подкрепи пред Радев влизането на България в Шенген

Според проф. Дичев цари процес по глобална радикализация. Той вижда новата форма на комуникация, която предоставят социалните мрежи, като важен елемент от това. Той не твърди, че това е най-основният фактор, но смята, че е ключов елемент от тази радикализация на мненията и политически системи.

Доц. Инджов приключи разговора с констатация, че трябва да свикнем да живеем в свят на постдемокрация, постистина и конфликти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм