Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

„Не пипайте кодекса“: Сдружение „БОЕЦ“ влезе в парламента

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

Депутатите от Продължаваме промяната се събраха пред трибуната, където се стигна до размяна на реплики между Йордан Цонев и Кирил Петков.

ПП и ДБ са готови за правителство на малцинството с втори мандат

“Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна. Цонев обаче разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

“Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо”, заяви Цонев.

Гюров: Ако се гледат промените в Изборния кодекс, няма да реализираме мандат

Мирослав Иванов от ПП уточни, че трябва да се гласува дали Изборния кодекс да бъде разгледан като втора точка. “Вие сте в пълно нарушение, защото нямате право да отнемате гласът на депутатите. Искаше се прегласуване на точката от страна на Росен Костурков, а вие не го дадохте”, подчерта Иванов.

Цонев пък му отговори, че още в началото на днешното заседание се е приел дневният ред, от който ИК станал втора точка за обсъждане. “Нека да преминем към процедури, изказвания и вие имате записани 50 човека за това”, подчерта Йордан Цонев.

Снимка: БГНЕС

Стою Стоев от ПП отправи предложение към Цонев: “Вие самите да преразгледате наказанието на Ананиев, защото, ако продължите така, няма как да имаме конструктивен диалог относно Изборния кодекс. Предлагаме отлагане на разглеждането на промените по ИК за следващо заседание на НС".

Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала

Мустафа Карадайъ от ДПС пък предложи обсъждането да е днес, защото пет от седем партии са дали своето съгласие. “ПП вървят от зле на по-зле, нека всеки един да изложи своите аргументи, както е редът за работа на НС”, уточни Карадайъ.

Настимир Ананиев   /Снимка: БГНЕС

Асен Василев от ПП пък поиска отстраняването на Карадайъ за обида на 500 000 граждани. “За разлика от вас аз прекарах 18 часа в Правна комисия, където се направиха безобразни промени в ИК, а вие не бяхте там”, подчерта Василев.

Йордан Цонев каза, че при нарушаване на реда в залата и отправена официална бележка веднъж се е наложило да отстрани Ананиев и че няма основание да отмени решението си.

В крайна сметка се стигна до отмяна на наказанието на Настимир Ананиев след искане на Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм