Ако в Народното събрание се гледат промените в Изборния кодекс, от „Продължаваме Промяната” няма да реализират втория мандат. Това заяви пред NOVA председателят на ПП Андрей Гюров.

„Народните представители все още имат време. Ние не можем да зачеркнем свободния избор на хората“, подчерта той.

ПП и ДБ са готови за правителство на малцинството с втори мандат

По думите му в последните два месеца първата политическа сила е показала абсолютна импотентност да създаде нещо градивно.

Тук сме, за да кажем, че разбираме проблемите на гражданите и имаме план. Даваме конкретни предложения как да се излезе от кризата”, добави Гюров.

Това е първият план, който се представя в парламента за съставяне на кабинет, който да приеме ключови промени в законодателството”, каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на „Демократична България” Владислав Панев.

Естествено, че това правителство ще бъде много рисково. Ние казваме, че смисъл от него има само, ако ще се занимава с важните теми. Българските граждани и представителите в парламента трябва да решат какво бъдеще искаме. Такова, в което Никола Минчев е заменен от Вежди Рашидов или такова, в което България ще стане пълноправен член на ЕС ”, добави Гюров. 

Атанасова: Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, смесеното гласуване остава

В сряда на пресконференция Кирил Петков обяви, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са готови да съставят правителство на малцинството с втория мандат.

"Минаха два месеца от изборите. Единственото, което ГЕРБ направи, е да избере Вежди Рашидов за председател на НС и да изкара хората на улиците заради хартиената бюлетина. Ние сме в политическа безизходица след свалянето на нашето правителство. Тук сме заедно с "Демократична България", за да кажем, че не може да се продължава повече по този начин. Имаме готовност, ако дойде при нас вторият мандат, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството", заяви още Кирил Петков.

Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала

Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала днес.

Депутатите ще гласуват на първо четене внесения от БСП законопроект за изменения в Изборния кодекс, чрез които се въвежда смесено гласуване и на практика се връща хартиената бюлетина.

Очаква се точката да бъде вкарана като втора на днешното пленарно заседание, тъй като окончателното гласуване на промените в Закона за опазване на околната среда е фиксирано като първа за днес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм