Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала.

Депутатите ще гласуват на първо четене внесения от БСП законопроект за изменения в Изборния кодекс, чрез които се въвежда смесено гласуване и на практика се връща хартиената бюлетина.

Биков пред Дарик: Ако има кабинет, той ще разчита на плаващи мнозинства по теми

Очаква се точката да бъде вкарана като втора на днешното пленарно заседание, тъй като окончателното гласуване на промените в Закона за опазване на околната среда е фиксирано като първа за днес.

След 18-часовото среднощно заседание на правната комисия от миналата седмица, острата обществена реакция и отказа на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да влизат в пленарната зала, промените в Изборния кодекс влизат за второ четене в парламента. Вчера след три заседания на председателския съвет председателят на ПГ на „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова обяви, че е постигнат баланс, така че част от приетите от правната комисия предложения да не бъдат подкрепени, за да се постигне „максимално удовлетворяване“ на всички партии.

Атанасова: Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, смесеното гласуване остава

Отстъпките, на които са се съгласили седемте парламентарни групи, са предложенията на ГЕРБ за отпадане на район „Чужбина“, увеличаването на броя заявления за разкриване на секции зад граница и премахването на флашките да не бъдат подкрепени.

Запазва се смесеното гласуване с хартиена бюлетина и с машина, но сумарната информация от устройствата ще бъде прехвърляна на технически носители и след това изпращана в Районната избирателна комисия.

Машината няма да принтира протокол с финалните данни, а бюлетини, които ще бъдат подпечатвани и ще се броят заедно с хартиения вот от членовете на секционните комисии под видеонаблюдение.

Петков: В сряда се връщаме в пленарната зала

Отпадат и т.нар. тъмни стаички, вместо тях ще има само парван. Представители на политическите сили ще имат достъп до кода на софтуера на машинното гласуване. Ще бъде създадено и звено към ЦИК, което ще отговаря само за машинното гласуване. Няма да има обаче преброителни центрове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм