Хартиената бюлетина остава, промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на „ГЕРБ-СДС” Десислава Атанасова. По думите й три пъти е имало заседание на председателския съвет, като отстъпките, които партиите ще направят, са за гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение на всички предложения.

Предложенията на ГЕРБ-СДС за промени в Изборния кодекс утре няма да бъдат подкрепени в пленарната зала, заяви председателят на парламентарната група на формацията Десислава Атанасова.

Д-р Панчев по Дарик: Времето на крепостните селяни отминава и не можеш да спечелиш избори с 50 лева и пет банана

Мнозинство обаче е постигнато по възможността за смесено гласуване – с хартиена бюлетина или с машина.

По думите на Атанасова отпадат тъмните стаички, като гласуването и с машина, и с бюлетина, ще се извършва зад параван. Ще бъде създадено и звено в ЦИК, което да отговаря само за въпросите с машинното гласуване.

Разписките от машините вече ще са бюлетини.

Всички бюлетини при смесеното гласуване, включително и тези от машината, ще се броят заедно и ще влязат в един протокол.

Десислава Атанасова определи новите предложения като постигнат баланс и обясни, че няма смисъл от предложените от „Демократична България” преброителни центрове, тъй като броенето ще се извършва от секционните комисии под видеонаблюдение. 

След цяла нощ заседания, депутатите върнаха хартиената бюлетина

Силите, които искат да има честни избори в България, успяха да покажат, че са достатъчно здрави, за да събудят и обществеността за това, което всъщност "хартиената коалиция" беше подготвила". Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

"Оказа се, че освен връщането на опция за хартиени бюлетини, те имат в чувала с изненади още неприятни неща за всички, които се грижат за демокрацията у нас – премахване на обществения съвет към ЦИК, увеличаване на необходимия брой гласове, за да има секции в чужбина, тоест потискане на вота", допълни Лорер.

Лорер пред Дарик: Не ни е ясно какъв дявол се е вселил в БСП, за да върнат на масата хартиената бюлетина

"Във въпросната безумна нощ на Правна комисия е имало предложения за национализация на "Майкрософт" – идея от ГЕРБ държавата да е собственик на операционната система на машините, тоест говорим вече за техническа обремененост. Имаше и опити да не се признава новото преброяване като база за изчисляване на мандатите. В тази нощ се опита да се направи истински погром срещу Изборния кодекс", категоричен е Даниел Лорер.

По думите му БСП, които бяха вносител на цялата тази процедура, ГЕРБ и ДПС заслужено поемат гнева на хората от това, което са опитали да произведат в тази нощ.

"При нас няма лични договорки, с "Промяната" сме изключително горди, че правим това, което казваме че ще направим. Всичко, което обсъждаме с всички партийни формации, става ясно", каза още той.

Надежда Йорданова: БСП взриви всякакви възможности за постигане на консенсус

Във връзка с информацията, че Кирил Петков лично е предложил на Йордан Цонев да подпомогне избора на председател на парламента в името на това ДПС да оттегли подкрепата си за законопроекта за промените в Изборния Кодекс, Лорер уточни, че Петков не е имал никакви персонални сделки с Цонев или "с който и да било друг за някакви услуги и подкрепи".

"С БСП наистина успяхме да намерим общ език, и то във формат, в който от едната страна бяха "Демократична България", от другата страна БСП – нещо, което никой преди кабинета "Петков" не е успявал да постигне. Това беше сериозна крачка за българската демокрация", посочи още Даниел Лорер.

Граждани излязоха на протест пред НС срещу хартиената бюлетина (снимки)

"За никой от нас не стана ясно какъв дявол се е вселил в БСП, за да ги принуди да върнат на масата нещо толкова ретроградно като пълното завръщане към хартиената бюлетина, и то с такава спешност. Защо това трябваше да се случи за една нощ? Това трябваше да се обсъди продължително в парламента, за да стане ясно има ли повод за тревога", коментира още той и напомни: "Всички знаем схемите за фалшификации, които са ясни от години - на последните местни избори имаше половин милион фалшиви невалидни бюлетини".

От ГЕРБ няма да се откажат от хартиената бюлетина

Според него президентът Радев иска българският парламент да работи максимално дълго дори и да няма редоно правителство с надеждата, че ще може да свърши повече работа и да гласува някои от необходимите промени около Плана за възстановяване и устойчивост.

"Сега идва въпросът, ако президентът ще продължи да разтегля този процес във времето, не е ли време все пак служебният кабинет поне да входира един бюджет, за да може страната да посрещне 2023 г. с едни наистина добре разчетени разходи?", попита Лорер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм