"От БСП казваха, че внасят законопроект за връщане на смесено гласуване за повече избор и доверие. В сряда те направиха точно обратното - взривиха всякакви възможности за постигане на консенсус и за подобряване на доверието". Това коментира Надежда Йорданова от „Демократична България”, цитирана от БГНЕС.

Нинова: Не можем да изтеглим законопроекта, това решава НС

„Въпросът с изборните правила първо и основно е въпрос на доверие, което трябва да бъде изградено в обществото - че процесът е достатъчно сигурен и прозрачен и вотът на всеки един от нас ще бъде правилно отчетен”, заяви Йорданова пред NOVA.

ПП и ДБ няма да преговарят за кабинет, ако промените в Изборния кодекс се приемат окончателно (видео)

Тя обърна внимание, че дебатът не е просто машина срещу хартиена бюлетина, а за това как да се структурира изборен процес, в който обществото да участва.

След цяла нощ заседания, депутатите върнаха хартиената бюлетина

„Позицията ни не е ултиматум. Ние предложихме на всички парламентарни групи да намерим институционален изход от тази скандална ситуация”, добави Йорданова. 

Припомняме, че парламентарната правна комисия за промените в Изборния кодекс реши на второ четене да върне хартиените бюлетини, да се броят разписките от машините като друг вид бюлетини, без устройствата вече да запаметяват вота, да се закрие обществения съвет към ЦИК и да се въведе праг от поне 100 заявления за разкриване на секция за гласуване в чужбина, напълно скара партиите и постави евентуално бъдещо правителство в този парламент под сериозен въпрос.

„Продължаваме промяната” и „Демократична България” призоваха ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят законопроекта за Изборния кодекс и да бъде създадена Временна комисия за един месец, която да се занимае с промените.

Те от своя страна приеха това като ултиматум и заявиха, че няма да се откажат от смесеното гласуване и възможността българските граждани да могат да избират как да упражнят правото си на вот – с машина или с бюлетина.

Петков: В сряда се връщаме в пленарната зала

"Изборният кодекс ли е най-важното за българските граждани? Те искат да направят подмяна на вота на гражданите, искат да връщат измамите с хартиените бюлетини. Държим да видим оттеглянето на целия законопроект за ИК. Ако хартиената коалиция изтегли предложенията си, ние ще се върнем в зала", заяви Петков.

А съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов заяви, че възстановяването на доверието не може да стане на раздумка.

Очаква се в сряда промените в Изборния кодекс да влязат в пленарната зала.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм