Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков обяви, че в сряда се връщат обратно в пленарната зала. Тогава те ще предложат временната комисия за промените в Изборния кодекс.

„Ако гласуват да няма нормален обществен дебат по темата, да не може в нормалните часове на деня да обсъдим важните моменти, ще означава, че те бързат за избори“.

Граждани излязоха на протест пред НС срещу хартиената бюлетина (снимки)

По негови думи ако не бъде прието предложението на ПП за временна ресорна комисия, която в рамките на месец да се заеме с темата, а през това време да бъдат обсъдени другите важни въпроси, партията ще настоява президентът да обяви вето на текстовете от ИК. 

„Защо трябва най-важните въпроси в Изборния кодекс да се решават докато българите спят. От какво ги е страх? Извършен бе опит за кражба на демократичния вот на българите“, каза още Петков.

Бившият премиер попита защо машините за гласуване трябва да се превръщат в принтери за бележки. „Българският Мадуро е Борисов”, заяви още Петков, подчертавайки, че целта е нови бързи избори.

Кабинетът "Петков" напълно блокира българското гражданство за македонци, Гълъб Донев дължи обяснение

„Те се готвят за едни избори, искат да има манипулации, искат да ги откраднат“, каза още Петков.

На протест срещу връщането на хартиените бюлетини излязоха граждани в центъра на София вчера.

Демонстрацията бе организирана от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. 

ПП и ДБ обсъдиха промените в Изборния кодекс с неправителствени организации

Среднощното заседание на парламентарната правна комисия за промените в Изборния кодекс, което реши на второ четене да върне хартиените бюлетини, да се броят разписките от машините като друг вид бюлетини, без устройствата вече да запаметяват вота, да се закрие обществения съвет към ЦИК и да се въведе праг от поне 100 заявления за разкриване на секция за гласуване в чужбина, напълно скара партиите и постави евентуално бъдещо правителство в този парламент под сериозен въпрос.

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването", каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров по повод промените в Изборния кодекс.

„Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа“, каза Гюров и допълни, че „хартиената мафия мина през Изборния кодекс“.

ПП и ДБ призоваха ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят законопроекта за Изборния кодекс

По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите, машините няма да пазят данни, а са се превърнали в принтери на бюлетини.

„Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.

След това изказване цялата ПГ на ПП напусна залата.

По-рано през деня „Продължаваме промяната” и „Демократична България” призоваха ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят законопроекта за Изборния кодекс и да бъде създадена Временна комисия за един месец, която да се занимае с промените.

Те от своя страна приеха това като ултиматум и заявиха, че няма да се откажат от смесеното гласуване и възможността българските граждани да могат да избират как да упражнят правото си на вот – с машина или с бюлетина.

"Изборният кодекс ли е най-важното за българските граждани? Те искат да направят подмяна на вота на гражданите, искат да връщат измамите с хартиените бюлетини. Държим да видим оттеглянето на целия законопроект за ИК. Ако хартиената коалиция изтегли предложенията си, ние ще се върнем в зала", заяви Петков.

А съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов заяви, че възстановяването на доверието не може да стане на раздумка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм