„Продължаваме промяната” и „Демократична България” призоваха ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят законопроекта за Изборния кодекс и да бъде създадена Временна комисия за един месец, която да се занимае с промените.

Те от своя страна приеха това като ултиматум и заявиха, че няма да се откажат от смесеното гласуване и възможността българските граждани да могат да избират как да упражнят правото си на вот – с машина или с бюлетина.

На третия опит депутатите събраха кворум

"Изборният кодекс ли е най-важното за българските граждани? Те искат да направят подмяна на вота на гражданите, искат да връщат измамите с хартиените бюлетини. Държим да видим оттеглянето на целия законопроект за ИК. Ако хартиената коалиция изтегли предложенията си, ние ще се върнем в зала", заяви Петков.

А съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов заяви, че възстановяването на доверието не може да стане на раздумка.

От ГЕРБ няма да се откажат от хартиената бюлетина

Христо Иванов от Демократична България посочи, че се предлага диалог, но се предлага след като законопроектът за ИК е бил "докаран до точката на безумие".

"Предлагаме временна комисия, която да се занимае с промените в ИК - структурирано и публично", съобщи той и добави, че днес ще бъде внесено проекторешението.

От парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че от залата отсъстват тези, които са в изолация и поставят ултиматум на фона на безпрецедентни кризи в държавата.

Аламанов пред Дарик: Проблемът не е хартиената бюлетина, а лъжата, че се дава право на избор

Йордан Цонев от ДПС определи действията на „Продължаваме промяната” и „Демократична България” като панаир, който се разигравал още в деня на откриването на Народното събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че най-важното за ПП и ДБ е машината и флашката. Нинова бе категорична, че не приемат диалог с ултиматуми.

Очаква се в сряда промените в Изборния кодекс да влязат в пленарната зала.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм