От ГЕРБ няма да се откажат от хартиената бюлетина. Това заяви на извънреден брифинг лидерът на партията Бойко Борисов.  

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Ние казахме видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините, освен това хората в СИК са хора на всяка една партия, ако не си вярват на хората, ние не сме виновни. Ние сме “за” машинно гласуване, но както е в САЩ, а не по някакви венецуелски стандарти", коментира Борисов.

Хартиената бюлетина скара партиите (обзор)

Борисов определи като безотговорно излизането от пленарна зала на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. По думите му е важно да има работещо Народно събрание. Борисов изтъкна, че ако евентуално България бъде осъдена от международен арбитражен съд заради неизпълнението на договора с „Газпром“ няма да има кой да гласува от къде да се вземат тези пари.

По думите му от „Продължаваме промяната“ си търсят повод да счупят и последното работещо Народно събрание, като Изборният кодекс е само претекст.

Аламанов пред Дарик: Проблемът не е хартиената бюлетина, а лъжата, че се дава право на избор

"Направете усилия за връщане на здравия разум, в противен случай парламентът ще спре да работи", заяви Борисов.

“И от страна на БСП, ПП-та и ДБ-та са в изолация. Ще има ли успешен трети мандат, ще има ли правителство. Няма как само ние с 67 депутати да се държим отговорно. Ние предлагаме, предложенията са минали само в комисия, тепърва ще минават в зала- там да направят промяна. Не е въпросът обаче какво ще се приеме или не, въпросът е да се скрият”, заяви още Борисов.

Нинова: Не можем да изтеглим законопроекта, това решава НС

Борисов изрази недоумението си от това как може да се нарича атентат срещу демокрацията ангажимент, поет пред избирателите, да се приеме смесено гласуване.

Борисов се обърна към народните представители от ГЕРБ–СДС да направят последен опит, с който да може да започне работата на парламента.  Призивът му е отново да се съберат лидери или представители на парламентарно представените партии, за да обсъдят промените в Изборния кодекс. 

Втори неуспешен опит парламентът да събере кворум

По-късно ГЕРБ настоя за среща с шефовете на парламентарните групи, за да се изясни дали ще работят заедно, или ще отидат на нови предсрочни избори. Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Срещата ще е под формата на председателски съвет, а отказът на парламентарните групи да се проведе, от партията на Бойко Борисов ще го счетат като отказ да работи Народното събрание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм