Граждани прекараха поредната петък вечер на жълтите павета, след като "Демократична България" и "Продължаваме промяната" организираха протест срещу промените в Изборния кодекс.

ПП: Да не се допуска смесено гласуване

"Не се отнемат права на гражданите нито с въвеждането на хартиен вот, нито с въвеждането на машини. Не бива да се спекулира с това. Аз съм доста чувствителна към темата с правата, а тя е лесна заигравка. Всъщност проблемът е в това, че в България е дълбоко компроментиран, както демократичният избирателен процес, така и доверието в него. Всъщност, когато политическите сили демонстративно преприемат стъпки, чиято цел не е този процес да стане попрозрачен, по-лесен за контролиране от страна на гражданите, да генерира доверие, а съвсем обратното, е нормално всички ние да се почувстваме ограбени не откъм права, а откъм бъдеще, откъм възможност да въздействаме върху начина, по който ще се развива животът ни и държавата ни в следващите години."

Лорер пред Дарик: Не ни е ясно какъв дявол се е вселил в БСП, за да върнат на масата хартиената бюлетина

Това заяви в предаването "Кой говори" по Дарик радио гражданският активист Надежда Цекулова.

"Излязохме на площада, защото в правна комисия се взе едно решение, облечено в аргумента на доверието, без обсъждане, без дебат, без никакво участие на граждански организации. Партиите, които години наред не си мръднаха пръста срещу купуването на гласове, и които една кампания не направиха за повишаване на избирателната активност и не се запитаха защо хората не гласуват и партиите показват едно: показват, че се страхуват. БСП, ГЕРБ и ДПС се страхуват от това, че чрез политически аргументи, те не могат да спечелят изборите и което е по-лошо за тях, вече 50 лв., един килограм ориз и пет банана също не са достатъчни, за да спечелят. Страхуват се от това, че времето на крепостните селяни отминава и единственият начин да се печелят мнозинства е служебно", допълни Христо Панчев, доктор по семиотика и информационни науки, който е бил част от протеста. 

Граждани излязоха на протест пред НС срещу хартиената бюлетина (снимки)

"Има огромен проблем с машините и той е, че с тях вотът се манипулира много по-трудно. Знам практика в много избирателни секции как при броене на бюлетините, ако тикчето излиза от полето и бюлетината не е за правилната партия, тя се хвърля като невалидна. Машините са страшни за тези три партии на статуквото, защото с тях нещата стават много по-трудни. Това е все едно да излъжеш банкомат", допълва той.

Хартиената бюлетина скара партиите (обзор)

"Мисля, че и в БСП има хора, които са против хартиеното гласуване и все пак това е все още в техните ръце и те могат да променят финалното гласуване. Трябва да им се даде сила, за да видят, че има кой да ги подкрепи. Хората се плъзгат по една наклонена плоскост на споровете между партии, без да се замислят за какво гласуват, за какво се спори и колко нелепо изглеждат. Много ми се иска по никакъв начин да не се връщаме към тези безкрайни денонощия в "Арена Армеец" и в цялата страна. Това, което се промени през последните години е, че все повече хора стават членове на секции, наблюдатели, дават си цялото време, за да се проведат по-честни избори", сподели впечатления природозащитникът Данита Заричинова, която е била както наблюдател, така и председател на секционна избирателна комисия. 

Борисов: Нямаме зор за хартиена бюлетина, ние искаме справедливост и честност

"Пропускаме обаче факта, че промените, които бяха гласувани на това среднощно заседание всъщност далеч не се изчерпват с въвеждането на хартиената бюлетина. Ако нещата бяха приключили с хартиената бюлетина, нямаше да видим това, което видяхме в петък вечер. Това, което си позволи да направи сформиралото се мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП, беше пълно прокрояване на Изборния кодекс, което не просто върна харитята. Другите промени, които бяха предложени и приети, са свързани с едни сериозни спънки, които се въвеждат за нашите съграждани в чужбина. Беше увеличен два пъти и половина броят на необходимите заявления за разкривания на изборна секция, което значи, че ще се наложи много повече хора да пътуват, за да гласуват, защото в чужбина обикновено се пътува с часове до изборната секция. Освен това беше закрит общественият съвет към ЦИК, беше увеличен политическият й състав. Това са все инструменти, които създават впечатление, че единствената цел на тези промени е изборния процес да бъде напълно скрит от очите на хората", заяви Надежда Цекулова.

Целия разговор гледайте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм