Въвеждането на стопроцентовото машинно гласуване не е било подкрепено от никакви гаранции в Изборния кодекс. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в предаването "Кой говори?" по Дарик радио.

Отсъствието на разговори и временни комисии при въвеждането на машинното гласуване е нещото, което притеснява депутатът. На въпрос за доказателства за некоректността на машините Биков отвърна, че съмненията му са подчинени на липса на гаранции, а не на конкретни доказателства.

Граждани излязоха на протест пред НС срещу хартиената бюлетина (снимки)

По въпроса за смесеното гласуване Тома Биков потвърди, че то е въведено от ГЕРБ, но не отговори какви са били гаранциите за коректността на машините тогава. Депутатът постави под съмнение демократичните избори в страната, като каза, че избирателите на ГЕРБ изпитват съмнение към настоящото състояние на машините. 

След това разговорът бе насочен към проведеното изследване от Антикорупционния фонд, което фиксира рискови секции в страната, където основни бенефициенти са трите големи партии ГЕРБ, БСП и ДПС. Тома Биков се защити, като посочи секция в община Грамада, в която от "Демократична България" са получили 33% подкрепа на последните избори, но не отговори пряко на въпроса за изнесените резултати от фонда. След това отвърна, че не е запознат с терминологията на Антикорупционния фонд за рискови секции.

Иванов: Трябват усилия да има правителство на реформите, а не на реванша

За ползата от машините при елиминиране на недействителните бюлетини Биков отвърна, че грешките при гласуване са породени от преференциалния елемент в изборните закони, а не от това, че се гласува на хартия. 

Относно район чужбина депутатът от ГЕРБ каза, че не е готов да прави отстъпка по тази тема, тъй като не вижда технически правилен подход, чрез който да се изгради работещ модел. За него подобен район е правно неиздържан и няма как да бъде създаден така, че той да функционира правилно.

Янаки Стоилов: Технологията на гласуване не решава проблема с все по-голямото недоверие към политиката

“ГЕРБ ще направят всичко възможно, за да се сформира правителство”, посочи представителят на партията. Според него в този парламент има симптоми, че политическият диалог се възстановява. Той се надява, че ще се премине към висока степен на разговори, за да може да се организира правителство. Биков допълни, че твърдо мнозинство е невъзможно при настоящата парламентарна конфигурация и най-вероятно ще се разчита на плаващи мнозинства по отделни теми, ако се стигне до сформиране на кабинет.

Радев ще връчи третия мандат след Нова година

Според Биков бюджетът за 2023 г. е отправна точка, около която може да се осъществи качествен диалог. Според него крайъгълен камък в тази насока е въпросът кой ще изпълнява въпросния бюджет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм