„Демократична България“ отново подчерта, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред журналисти след консултациите с президента, че сериозният разговор би бил върху формула, предложена от „Продължаваме промяната“ с втория мандат. 

"Очевидно е, че избори през март са много по-добри, отколкото избори през февруари или януари, но трябва да се положат усилия да има правителство, което може да бъде на реформите, а не правителство на реванша", коментира Иванов. 

Радев разкритикува ДБ за разоръжаването на армията и разделителните линии в парламента

"Не виждам нищо очевидно какво ще с случи с третия мандат и нека не бързаме пред вятъра. Ще коментираме възможни отношения по третия мандат, когато дойде времето. Да видим какво ще се случи с първия мандат, дали ГЕРБ ще формира коалиция на реванша още тогава, да видим дали с втория мандат може да се състави управление на реформите", посочи той.

По-рано президентът Румен Радев отправи критики към „Демократична България“ за разоръжаването на армията и разделителните линии в парламента.По време на консултациите за съставяне на правителство държавният глава заяви, че следи със загриженост случващото се в парламента, като му се струва, че това, което очакват българите отива в посока на нарастване на конфронтация и чертане на нови разделителни линии.

„Като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжи армията преди да сме доставили нова техника. На какви оперативни планове почива тази ваша идея, тук ще помоля за конкретни цифри“, заяви Радев.

Стоянов: До края на седмицата ще бъде готов анализът за изпращането на въоръжение на Украйна

От своя страна съпредседателят на „Демокртична България“ Христо Иванов заяви, че не разполагат с конкретни цифри и уточни, че целта им е била изпълнителната власт да получи политическа подкрепа за предоставяне на помощ за Украйна. „Никога не сме претендирали да казваме точно какви въоръжения, как и кога“, подчерта Иванов.

По отношение на съставянето на правителство, той коментира, че това ще бъде трудно, защото ще са необходими не по-малко от 3 партии, за да се постигне мнозинство. 

ПП и ДБ обсъдиха промените в Изборния кодекс с неправителствени организации

Припомняме, че парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна. Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, решението бе подкрепено. „Против“ се обявиха от БСП и „Възраждане“. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Решението разбуни духовете сред българския народ и в социалните мрежи се изляха хиляди противоречиви коментари. Една част от потребителите с възторг приеха инициативата, а другите осъдиха решението под претекст, че същото ще вкара България във война.