Представители от гражданското сдружение „БОЕЦ“ влязоха в парламента и разпънаха плакат „Не пипайте кодекса”, стигна се до напрежение с НСО.

Лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев влезе в сблъсък с охраната на Народното събрание, след като направи опит да опъне плаката в кулоарите на парламента.

Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала

Според правилника на Народното събрание в сградата е забранена всякаква форма на агитация. Георгиев бил поканен от охраната да прибере плаката си, но отказал.

В опит все пак да бъде взет от НСО, плакатът се скъсал. Пред журналисти той обясни, че е бил поканен на среща от „Продължаваме промяната” във връзка с промените в Изборния кодекс.

Народното събрание включи в дневния си ред, като точка втора от програмата, второто гласуване на промените в Изборния кодекс, чрез които се въвежда смесено гласуване и на практика се връща хартиената бюлетина.

Гюров: Ако се гледат промените в Изборния кодекс, няма да реализираме мандат

Вчера след три заседания на председателския съвет председателят на ПГ на „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова обяви, че е постигнат баланс, така че част от приетите от правната комисия предложения да не бъдат подкрепени, за да се постигне „максимално удовлетворяване“ на всички партии.

Отстъпките, на които са се съгласили седемте парламентарни групи, са предложенията на ГЕРБ за отпадане на район „Чужбина“, увеличаването на броя заявления за разкриване на секции зад граница и премахването на флашките да не бъдат подкрепени.

Запазва се смесеното гласуване с хартиена бюлетина и с машина, но сумарната информация от устройствата ще бъде прехвърляна на технически носители и след това изпращана в Районната избирателна комисия.

Атанасова: Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, смесеното гласуване остава

Машината няма да принтира протокол с финалните данни, а бюлетини, които ще бъдат подпечатвани и ще се броят заедно с хартиения вот от членовете на секционните комисии под видеонаблюдение.

Отпадат и т.нар. тъмни стаички, вместо тях ще има само парван. Представители на политическите сили ще имат достъп до кода на софтуера на машинното гласуване. Ще бъде създадено и звено към ЦИК, което ще отговаря само за машинното гласуване. Няма да има обаче преброителни центрове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм