Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази подкрепа за присъединяването на България към Шенген в телефонен разговор с президента Румен Радев. Това съобщи в петък вечерта пресцентърът на президентството, цитирано от Свободна Европа.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване, но Нидерландия и Австрия са против, като е възможно противопоставяне и от Швеция.

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Според съобщението Фон дер Лайен е "откроила постигнатите от страната резултати в охраната на границите на Европейския съюз (ЕС) въпреки силния миграционен натиск".

Радев е изразил очакване резултатите по охрана на границите да бъдат признати от всички европейски партньори и България да се присъедини в най-скоро време към Шенгенското пространство.

"Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от Европейския съюз в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет", е казал Радев.

Радев: Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем

По-рано в петък вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял в Брюксел с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединяването на България към Шенген.

"Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да положим всички необходими усилия. Вярваме, че можем да постигнем успех", каза Демерджиев по повод предстоящото гласуване в Съвета на ЕС за разширяването на Шенген с България, Румъния и Хърватия.

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но имат изисквания, искат информация, време, дебат, трябва решение на парламента в Швеция. Досега Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви", добави той.

Радев: Нападението срещу българския клуб в Охрид е недопустим вандалски акт

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на трите страни да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

Два дни по-късно австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния.

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Радев: България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира в региона на Черно море

България, Румъния и Хърватия имат подкрепата на Европейския парламент и от Европейската комисия, но националните правителства на други страни в Шенген могат да спрат процеса.

Българският парламент прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм