"Тоталната липса на доверие има своето оправдание. Достатъчно е да се чуе не цял дебат в пленарната зала, а само малко от него. Посланията отдавна се разпаднаха и хората са демотивирани, объркани и презиращи онова, което иронично наричаме "политическа класа."

Атанасова: Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, смесеното гласуване остава

Това заяви впредаването "Кой говори" по Дарик радио журналистът Еми Барух, която бе част от "Голямото жури".

"Тези, които лансират идеята за президентска република, са тези, на които им се иска статуквото на настоящата политическа система да се запази. От това може да има някакви ефекти в посока смяна на системата. Не казвам, че президентът е невинен, но други са му целите", допълни тя.

Петков: ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети

"Демокрацията е пътуване безкрай. Тя е един сложен и динамичен процес на трудности да вземаш решения. Като кажем "президентска република" си представяме единовластие, но това не значи повече демокрация. Когато кажем парламент и партия, вътре има думата "парле - част". По дефиниция партиите представляват част от обществото и тези части трябва да се сглобят по някакъв начин. Проблемът е, че в България това партньорство се прави не в името на публични, значими обществени цели, а в името на тяснопартийни интереси.

Сега се прави опит да имаме управлявана демокрация по Путинов тип и нещо като президентска изпълнителна власт. Опитът да се върви към президентска република е псевдо алтернатива. Не толкова президентът като роля, а може би личността на Радев тласка нещата натам, не защото той знае какво да прави, а по-скоро от командорски инстинкт", каза психологът и бивш зам.-председател на Народното събрание Иван Иванов.

Няма нагласа сред парламентарните групи за президентска република

"Българската политическа класа направи един миш-маш, който не се яде. Нашите политици искат да бъдат сигурни, че могат да променят избирателния закон, за да могат да си вържат гащите до следващите избори. Българските партии представляват някакви частни групови интереси. Феноменът 15 процента невалидни бюлетини ни показва каква манджа ни готвят тези политици. Парламентът представлява една сбирщина от хора, които са решили в рамките на един мандат да си оправят живота", категоричен бе издателят Виктор Лилов.

Тошко Йорданов: Случващото се в този парламент е ярко доказателство, че е необходим референдум

"Не може да се подкрепя съставянето на едно безпринципно правителство. Не си представям и не смятам, че тази компания може да излъчи правителство", добави Барух.

На този етап гласоподавателите нямат доверие на тези, които ги управляват, и търсят нещо нововъзникнало, някой спасител. Моето подозрение е някаква нова политическа сила да се появи, а това дали тя ще бъде абсолютно популистка, или като ПП, които се опитват да направят нещо, въпреки украската, с която идват, не е ясно", сподели социологът Светла Енчева. 

Асен Василев е скептичен, че ще има съставено правителство

"Принципите или ценностите на партиите са така наречената "идеология". Когато тръгнат да управляват обаче се оказва, че тези принципи нямат нищо общо с реалността. Партиите са в парламента, за да се опитват да вземат решения, не които са безпринципни, но не и да се крият зад принципи в интерес на истината", коментира Лилов.

Христо Иванов: Няма добри варианти за кабинет - има лоши, по-лоши и отиване на избори

"Не сме дорасли за Шенген. Достатъчно е човек да гледа новините, за да види каква е ситуацията по границите, какъв е хаосът с полицията, как нечовешки се отнасяме с мигрантите. По никакъв начин не можем да претендираме, че бихме могли да сме част от шенгенското пространство", категорична бе Еми Барух във връзка с въпроса "България-Шенген".

Експерти по Дарик: Корупция, миграция и геополитика спъват България за Шенген

"Чудя се защо толкова малко страни в ЕС са против нашето присъединяване към Шенген. Не сме готови със сигурност", добави Светла Енчева.

"Съществуват две интерпретации на ситуацията. Първата е, ако се опитваме да се вгледаме в себе си и кажем, че България изнася корупция, криминалност и миграция, и в някаква степен си заслужаваме тази съдба. Втората интерпретация е, че винаги има изкупителна жертва и черна овца в европейското пространство и България е много удобна за тази роля. В този смисъл е въпрос на гледна точка", заяви Иван Иванов.

Доклад на Европейската комисия: България и Румъния са готови за Шенген

"Един мигрант от Афганистан, за да стигне до България, плаща 10 000 долара и тези пари се наливат в каналите за трафик на хора, които се ползват и за трафик на дрога, оръжия и така нататък", добави Лилов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм