В студиото на "Кой говори" по Дарик бяха обсъдени две основни и свързани една с друга теми - сериозното напрежение около мигрантския поток през България и бъдещето на страната в Шенген.

Доклад на Европейската комисия: България и Румъния са готови за Шенген

Първи започна гостът Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, който обясни, че проблемът с миграцията през Балканите е нещо, което от 20 години съществува. Индикациите пък за засилване на потока са ясни още от 2020 г., допълни той. Ограничаването на потоците през Испания и Италия съвсем естествено насочиха вълната през Балканския полуостров. Той констатира, че другите две “врати към Европа” драстично са намалили пропускливостта си. 

Цветелина Пенкова: Вероятно вътрешнополитическата нестабилност оказва влияние срещу влизането ни в Шенген

Вторият гост - Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, допълни, че ключът към разговора за Шенген преминава именно през идеята за “Трите порти” към Европа. Когато две от тези “порти” се затворят здраво, е естествено потокът да се насочи натам, където има най-голяма пропускливост. Това нещо тежи на страната ни в момент, когато трябва да изглеждаме подготвени за подобни предизвикателства, а политическата ни среда е сериозно разклатена.

И Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенген

България има огромен проблем с европейския модел за решаване на мигрантските кризи, каза Безлов. Като гранична страна не се справяме достатъчно ефективно, за да демотивираме мигрантите в опитите им да влязат на територията на ЕС. Те се насочват с ясното съзнание, че нарушават закона, но слабите мерки и ограничените последици за нарушителите не може да бъде ефективен демотиватор, допълни той.

Испания, например, са успели да достигнат до уговорка с външните си съседи, което драстично е намалило потока. Италия пък са започнали друг вид политика, при който италианската държава отказва да приема корабите с мигранти. В България имаме политическа нестабилност, особено през последните две години, което води до неефективно функциониране на институциите.

Австрия няма да подкрепи влизането на България и Румъния в Шенген

Водещият Донков попита дали все пак не може да поискаме помощ от европейските институции по темата с мигрантите.

Весела Чернева отговори, че помощ може да бъде потърсена такава от Фронтекс. Досега обаче не е искана такава, като подчерта, че някои от мотивите са и нежеланието на изминали правителства да им се бъде бъркано в граничните схеми.

На този етап България е воденичният камък на шията на Румъния, допълни тя. Основен проблем е политическата нестабилност и сигналите, че не можем да се справим с корупцията и вътрешните проблеми на държавата.

НС одобри декларация относно присъединяването на България към Шенген

Водещият Георги Донков насочи разговора по-конкретно към Шенген и попита дали България и Румъния наистина са готови за прием.

"Шенген преди всичко е въпрос на доверие", отговори Чернева. В случая с България става дума за доверието на страните от ЕС за това как ние искаме и можем да се справим с проблемите с върховенството на закона. Тя добави още, че е много важно от коя страна на историята стоим по отношение на Русия. Според нея двусмислените сигнали на служебните правителства и политическата нестабилност в страната са голяма пречка пред това да докажем ефективно, че България може да бъде лоялен партньор.

Безлов допълни, че е излязла информация, че българските власти са поели ангажимент да се приеме закон за отговорността на главния прокурор. Той заключи, че не вижда как настоящото мнозинство в парламента би решило този проблем, който очевидно е основен препъникамък за вземането на решение за приобщаване на България в Шенгенското пространство.

Крум Зарков: ЕК потвърди подкрепата за влизането на България в Шенген

На въпрос какво прави българската дипломация в този момент, Чернева отговори, че външното министерство работи по темата усилено. Имало е разговори и в Нидерландия и в Швеция. Според нея проблемът е политически и проблем на доверие. Случващото се не е само и единствено свързано с конкретния проблем с миграцията. Перспективата за връщане на правителство на статуквото всъщност води до сериозни съмнения от страна на партньорите, че България може да изчисти системата си от тежките корупционни практики.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм