Австрия няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, заяви министърът на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Като министър на вътрешните работи, който отговаря за сигурността, казвам ясно "не", заяви министърът в ефира на радиостанция O1, коментирайки плановете за разширяване на Шенгенската зона. Той и добави, че миграционната система в ЕС е "неработеща", граничният контрол не се прилага правилно, така че все повече държави-членки на ЕС са принудени да защитават самостоятелно собствените си граници.

Крум Зарков: ЕК потвърди подкрепата за влизането на България в Шенген

Припомняме, че по-рано евродепутатите призоваха Съвета на ЕС да одобри решението за интегриране на България и Румъния в Шенгенското пространство възможно най-скоро, тъй като според тях тези страни отговарят на всички необходими критерии. 

България е ангажирана с дълбоки реформи по необратим начин. Това беше основното послание на министъра на правосъдието Крум Зарков при срещите му днес в Брюксел със заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова и с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

Швеция е следващата ни възможна пречка за влизане в Шенген

Българският министър запозна комисията с мерките и промените в законите, които служебното правителство е подготвило и е внесло в парламента в отговор на поетите от нашата страна ангажименти по Плана за възстановяване. Въпросите, свързани с отговорността и отчетността на главния прокурор, с обжалването на отказите срещу прокуратурата при отказ за образуване на разследвания са в дневния ред на парламента и са продукт на усилията на няколко правителства.

Ройтерс: Влизането на България в еврозоната е застрашено от изборна безизходица

„От страна на ЕК получихме подкрепа и разбиране за работата, която сме извършили. За нас е важно да чуем тяхното мнение. Получихме и още веднъж потвърждение и подкрепа за влизането на България в Шенген. Така ние получаваме подкрепа от всички важни европейски институции и на много голяма част от държавите членки. България е готова да бъде част от Шенгенското пространство. Сега ние прилагаме и изпълняваме всички изисквания, но нашите граждани не се ползват с пълните права, които предоставя свободното движение“, заяви още Зарков. Влизането на България в Шенген ще подобри защитата на външните граници на Съюза, защото ще освободи ценен ресурс, допълни той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм