Вероятно вътрешнополитическата нестабилност в България оказва влияние върху решенията на някои държави да са срещу влизането ни в Шенген, но трябва да е ясно, че има разписани критерии за техническите изисквания, на които отговаряме. Това коментира в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио евродепутатът Цветелина Пенкова във връзка с това, че Австрия стана четвъртата държава, която се обяви срещу присъединяването на България в Шенгенското пространство.

Според евродепутата страната ни няма пряка граница с Австрия, за да могат твърденията й за мигрантския поток там да бъдат основателни.

И Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенген

„За мен е важно да се използват всички канали да дипломация и преговори от България. Може би е редно да припомним на Швеция, че ние бяхме една от първите държави, които ратифицираха в Народното събрание тяхната кандидатура за членство в НАТО“, коментира Пенкова и уточни, че следващите три седмици ще са ключови.

Евродепутатът все пак призна, че определено ситуацията изглежда по-неположителна от преди няколко седмици, но това не означава, че все още нямаме възможности за действия в тази посока.

Във връзка с ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост, Пенкова коментира, че страната ни може да намали емисиите на въглероден двуокис и без да затваря енергийни мощности.

Европа може да зададе посоката и някакви конкретни цели, които са за производство на енергия от по-чисти източници, но оттук нататък по какъв начин всяка една държава ще достигне до тези параметри, е въпрос на национална политика“, обясни тя.

Според нея по някаква причина в момента в общественото пространство се наслагва тезата за незабавното затваряне на мощности, но това не е така.

По думите й части от Плана за възстановяване и устойчивост наистина могат да бъдат предоговорени, но трябва да се подходи изключително внимателно. Пенкова обаче подчерта, че далеч не може да става дума за предоговаряне или ревизия на целия план.

НС одобри декларация относно присъединяването на България към Шенген

Припомняме, че тази седмица Европейската комисия изказа подкрепа към разширяването на Шенгенско пространство и присъединяването България, Хърватия и Румъния. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви в сряда, че е крайно време трите държави да бъдат приети. От Брюксел призоваха страните от ЕС да позволят на България, Хърватия и Румъния да влязат в Шенген.

Съпротивата обаче нараства и Австрия вече също е сред противниците на разширяването. В интервю за вестник „Курир“ вътрешният министър на страната Герхард Карнер коментира, че сега не е време да се гласува за разширяването на Шенгенското пространство, ако системата на външните граници не работи. Конкретната причина за съпротивата е потокът от бежанци, който се влива в Централна Европа през Балканите. Повече от 90 хиляди мигранти вече са били задържани в Австрия тази година, 75 хиляди от които не са били регистрирани в друга страна от ЕС, според Министерството на вътрешните работи.

Очаква се разширяването да бъде гореща тема на специалната среща на вътрешните министри следващата седмица. Според Герхард Карнер разширяването на повредена система не може да работи, тъй като ситуацията в Европа показва кристално ясно, че защитата на външните граници се е провалила.

Швеция е следващата ни възможна пречка за влизане в Шенген

Така Австрия става четвъртата държава след Нидерландия, Швеция и Дания, която е против влизането ни в Шенген. Гласуването в Брюксел трябва да се проведе на 8 декември, като за присъединяването се изисква единодушие.

Вижте целия разговор с евродепутата Цветелина Пенкова!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм