Народното събрание одобри декларация относно присъединяването на България към Шенген. С нея депутатите изразяват пълната си подкрепа към действията на правителството в тази посока и се обръщат към страните-членки с призив да подкрепят присъединяването на България. Отправя се и призив към Съвета на ЕС да се гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната от началото на 2023 година. 

Крум Зарков: ЕК потвърди подкрепата за влизането на България в Шенген

48-то Народното събрание одобри декларация, свързана с присъединяването на България към Шенген. Вносителите от БСП обясниха, че България вече прилага разпоредбите на шенгенското пространство и е постигнала пълна готовност за присъединяване, а Кристиян Вигенин допълни

От „Възраждане“ се обявиха не само против декларацията, а и против присъединяването на България към Шенген. Ангел Георгиев уточни, че това е против интересите на страната

Георг Георгиев от ГЕРБ коментира, че това присъединяването към Шенген е инвестиция в достойнството на българите и няма нищо общо с приемането на бежанци.

Швеция е следващата ни възможна пречка за влизане в Шенген

„За“ декларацията гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и Български възход. Против бяха депутатите от Възраждане, а представителите на Продължаваме промяната и Демократична България не участваха в гласуването. 

България е ангажирана с дълбоки реформи по необратим начин. Това беше основното послание на министъра на правосъдието Крум Зарков при срещите му в Брюксел със заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова и с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

Ройтерс: Влизането на България в еврозоната е застрашено от изборна безизходица

Българският министър запозна комисията с мерките и промените в законите, които служебното правителство е подготвило и е внесло в парламента в отговор на поетите от нашата страна ангажименти по Плана за възстановяване. Въпросите, свързани с отговорността и отчетността на главния прокурор, с обжалването на отказите срещу прокуратурата при отказ за образуване на разследвания са в дневния ред на парламента и са продукт на усилията на няколко правителства.

БНБ отрече за доклад, че България не е готова за влизане в еврозоната през 2024 г.

„От страна на ЕК получихме подкрепа и разбиране за работата, която сме извършили. За нас е важно да чуем тяхното мнение. Получихме и още веднъж потвърждение и подкрепа за влизането на България в Шенген. Така ние получаваме подкрепа от всички важни европейски институции и на много голяма част от държавите членки. България е готова да бъде част от Шенгенското пространство. Сега ние прилагаме и изпълняваме всички изисквания, но нашите граждани не се ползват с пълните права, които предоставя свободното движение“, заяви още Зарков. Влизането на България в Шенген ще подобри защитата на външните граници на Съюза, защото ще освободи ценен ресурс, допълни той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм